Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2008-09
L 174 Bilag 1
Offentligt
661563_0001.png
661563_0002.png
Vestre LandsretPræsidenten
Ministeriet for Flygtninge,Indvandrere og IntegrationHolbergsgade 61057 København K

J.nr.

40A-VL-56-08

Den

12/01-2009
Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration har den 19. december 2008 anmodetom eventuelle bemærkninger til et udkast til forslag til lov om ændring af udlændingeloven(Skærpelse af udvisningsreglerne og reglerne om indrejseforbud, udelukkelse m.v. afudlændinge opført på FN’s og EU’s sanktionslister).
Det fremgår af lovforslagets bemærkninger, at lovforslaget bl.a. har til formål at udvideadgangen til at udvise udlændinge, der er dømt for vold, og at domstolene i flere sager endhidtil skal tage stilling til, om begået kriminalitet skal medføre udvisning.
Lovforslaget indeholder så vidt ses ikke nogen nærmere opgørelse over antallet af sager, hvoridomstolene skal træffe afgørelse om udvisning efter de foreslåede regler om udvidet adgangtil at udvise udlændinge.
Behandlingen og afgørelsen af udvisningspåstande indebærer erfaringsmæssigt en væsentligtungere sagsgang end tilfældet normalt er i straffesager uden udvisningspåstand. Dette gælderstraffesagens behandling både i 1. instans og i ankeinstanser. Hertil kommer – som anført iudkastet side 23 - at spørgsmålet om udvisning indgår i anklagemyndighedens overvejelser af,om der er grundlag for at anke en sag. Det samme gælder utvivlsom for den, der er dømt tiludvisning ved dommen i 1. instans.
En gennemførelse af lovforslaget vil således – alt andet lige – indebære en forøget belastningnavnlig i byretter og landsretter. Endvidere er forslaget ikke mindst rettet mod behandlingenaf voldssager, der som bekendt allerede er undergivet særlige frister for sagsbehandlingen. En
Gråbrødre Kirkestræde 3, 8800 Viborg
Tlf. 86 62 62 00
(Telefax 86 62 63 65)
www.vestrelandsret.dk
gennemførelse af lovforslaget vil således også yderligere bidrage til, at andre sagstyper får etlængere forløb, medmindre der tilføres retterne de fornødne ekstra resurser.
For så vidt angår lovforslagets materielle bestemmelser og forhold til Danmarks internationaleforpligtelser er der tale om et politisk spørgsmål eller om et forhold, der kan tænkes indbragtfor domstolene, og landsretten finder derfor ikke at burde udtale sig om disse spørgsmål.
En kopi af denne udtalelse er sendt til bl.a. Domstolsstyrelsen.
Med venlig hilsen
Bjarne Christensen