Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2008-09
L 174 Bilag 1
Offentligt
661551_0001.png
661551_0002.png
Domstolsstyrelsen
Sendes med word-fil til[email protected]og [email protected]
DirektørenSt. Kongensgade 1-31264 København K.Tlf. 70 10 33 22Fax 70 10 44 55[email protected]CVR nr. 21-65-95-09EAN-nr. 5798000161184Sagsbeh. AKAJ.nr. 3302-2008-13.14mail:aka@domstolsstyrelsen.dk
13. marts 2009

Høringssvar vedrørende revideret udkast til forslag til lov om ændring af udlændingelo-

ven (Skærpelse af udvisningsreglerne og reglerne om indrejseforbud, udelukkelse mv. af

udlændinge opført på FN’s og EU’s sanktionslister)

Ved e-mail af 9. marts 2009 har Integrationsministeriet anmodet om Domstolsstyrelsens even-tuelle bemærkninger til revideret udkast til forslag til lov om ændring af udlændingeloven(Skærpelse af udvisningsreglerne og reglerne om indrejseforbud, udelukkelse mv. af udlæn-dinge opført på FN’s og EU’s sanktionslister).Det fremgår blandt andet af fremsendelsesbrev af 9. marts 2009 fra Integrationsministeriet, atlovudkastet oprindeligt blev sendt i høring den 19. december 2008. Ved brev af 12. januar2009 fremsendte Domstolsstyrelsen sine bemærkninger til det oprindelige lovudkast.Det foreslås blandt andet i det reviderede lovudkast, at der – på linje med, hvad der gælder foranden alvorlig kriminalitet – skal være en særlig udvidet adgang til at udvise udlændinge, derer dømt for overtrædelse af regler i lovgivningen om våben og eksplosivstoffer.Således foreslås det, at der som udgangspunkt skal ske udvisning af udlændinge, der idømmesubetinget frihedsstraf for overtrædelse af straffelovens § 192 a og regler i våbenlovgivningenom besiddelse, anvendelse mv. af skydevåben, knive og andre ulovlige våben, både på offent-ligt tilgængelige steder og steder, der ikke er offentligt tilgængelige, uanset frihedsstraffenslængde og opholdets varighed.Som Domstolsstyrelsen anførte i sit høringssvar af 12. januar 2009 vedrørende det oprindeligelovudkast, skal retten i sager om udvisning af udlændinge i forbindelse med straffesagerblandt andet tage stilling til, om udvisningen vil være i strid med Danmarks internationaleforpligtelser. Sager om tiltale mod udlændinge for overtrædelse af regler i våbenlovgivningen,vil således blive langt mere tidskrævende end i dag, hvis der samtidig nedlægges påstand omudvisning.

Side 2/2

Hertil kommer, at afgørelser om udvisning i forbindelse med straffesager langt oftere bliveranket til landsretterne end domme i straffesager, hvor der ikke er truffet afgørelse om udvis-ning, idet en afgørelse om udvisning er meget indgribende for den pågældende. Endviderebliver en væsentligt større andel af straffedomme, hvor der er truffet afgørelse om udvisning,erfaringsmæssigt forsøgt indbragt for Højesteret ved ansøgning til Procesbevillingsnævnet.Det fremgår af de almindelige bemærkninger til lovforslaget, at det er regeringens og DanskFolkepartis ønske, at domstolene i flere sager end hidtil skal tage stilling til, om begået krimi-nalitet skal medføre udvisning, jf. afsnit 2.3.1. Da anklagemyndigheden på den baggrund måforventes at indbringe flere sager om udvisning for domstolene, er det styrelsens opfattelse, atlovforslaget vil medføre en mærkbar merbelastning af domstolene og Procesbevillingsnævnet,som generelt vil kunne føre til stigende sagsbehandlingstider.Domstolsstyrelsen har ikke yderligere bemærkninger til lovforslaget.Domstolsstyrelsen skal i øvrigt henvise til sit høringssvar af 12. januar 2009.
Med venlig hilsen
Adam Wolf