Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09, Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09, Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09
L 162 , L 162 A , L 162 B
Offentligt
674343_0001.png
674343_0002.png
674343_0003.png
674343_0004.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
28. april 2009Dyrevelfærdskontoret2009-156-0173MJO41375
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 11 vedrørende forslag til lovom ændring af dyreværnsloven og forskellige andre love (L 162), somUdvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har stillet til justitsministe-ren den 14. april 2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra MarleneHarpsøe (DF).
Brian Mikkelsen/Cristina A. Gulisano
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 11 vedrørende forslag til lov om ændring af dyre-

værnsloven og forskellige andre love (L 162):

”Vil ministeren kommentere Dyrenes Beskyttelses hørings-svar, hvori de foreslår, at der bør indføres bestemmelser, derregulerer forholdene for udegående dyr både i sommer- ogvinterperioder samt tilsyn med udegående dyr?”

Svar:

1.

Dyrenes Beskyttelse har i forbindelse med høringen over forslaget tillov om ændring af dyreværnsloven og forskellige andre love (L 162)fremsat en række forslag til ændringer af dyreværnsloven.Dyrenes Beskyttelse har således bl.a. fremsat forslag om, at der indføresen bestemmelse, hvorefter der kan fastsættes nærmere regler om forhol-dene for udegående dyr i henholdsvis vinter- og sommerperioden. Dyre-nes Beskyttelse har endvidere fremsat forslag om, at der i dyreværnslo-ven indføres krav om, at også udegående dyr skal tilses mindst én gangom dagen og efter behov.

2.

Justitsministeriet kan oplyse, at der allerede i dag er hjemmel i dyre-værnsloven til, at justitsministeren kan fastsætte regler om forholdene forudegående dyr.Efter dyreværnslovens § 4, stk. 1, kan justitsministeren fastsætte reglerom dyrs opholdsarealer og opholdsrum. Herudover følger det af dyre-værnslovens § 12, stk. 1, at justitsministeren kan fastsætte regler omtransport af dyr og om beskyttelse af dyr i anden særlig retning.Med hjemmel i disse bestemmelser vil der således kunne udstedes reglerom udegående dyrs opholdsarealer, f.eks. marker og folde, samt om pas-ning og håndtering af sådanne dyr.Justitsministeriet finder på den baggrund ikke, at der er behov for at ind-føre særskilt hjemmel til, at justitsministeren kan fastsætte regler om for-holdene for udegående dyr.Justitsministeriet kan i øvrigt oplyse, at det følger af dyreværnslovens §3, stk. 1, 3. pkt. , at dyr skal sikres mod vejr og vind i overensstemmelsemed deres behov.2
Det Veterinære Sundhedsråd og Dyreværnsrådet udsendte den 14. de-cember 2001 en fælles udtalelse om udendørs hold af dyr i vinterperio-den og i perioder med vinterlignende vejr. Det fremgår af udtalelsen,hvilke betingelser der skal være opfyldt, for at dyr kan holdes udendørsom vinteren, uden at den ansvarlige for dyrene overtræder § 3, stk. 1.Den fælles udtalelse er ved Justitsministeriets cirkulæreskrivelse af 20.december 2001 sendt til politi og anklagemyndighed som bidrag til for-tolkningen af dyreværnslovens § 3, stk. 1.

3.

For så vidt angår forslaget om, at der i dyreværnsloven skal indføreskrav om, at udegående dyr skal tilses mindst én gang dagligt, skal Ju-stitsministeriet bemærke, at det følger af dyreværnslovens § 3, stk. 3, atfritgående dyr på græs eller lignende skal tilses jævnligt.Det er typisk visse dyrehold på græsarealer, i marsken, på vidtstrakte en-gområder eller i skovarealer, der ikke behøver daglige tilsyn, men de skaltilses jævnligt. Hvad der nærmere ligger i dette krav, må afgøres efter enkonkret vurdering af dyrene, de stedlige forhold, vejrliget mv. Er derf.eks. varslet snestorm, eller er man inde i en længerevarende tørkeperio-de, er der grund til at tilse dyrene hyppigere end under mindre barskevejrforhold for at sikre, at de ikke risikerer at lide skade. Tilsvarende kander være grund til at tilse f.eks. højdrægtige dyr oftere for at sikre, at defår den fornødne omsorg, hvis der opstår problemer omkring nedkom-sten.Justitsministeriet kan i øvrigt oplyse, at der i anden lovgivning på dyre-værnsområdet er fastsat regler om dagligt tilsyn, der også omfatter ude-gående dyr.Det følger således af § 23, stk. 1, i lov om hold af heste, at enhver, derholder hest, skal sørge for, at hesten tilses mindst én gang om dagen. Det-te gælder også i forhold til heste, der holdes udendørs.Endvidere følger det af § 9 i bekendtgørelse nr. 323 af 6. maj 2003 ombeskyttelse af svin med senere ændringer, at svin skal tilses mindst éngang dagligt af den ansvarlige for dyreholdet. Reglerne i bekendtgørelsenomfatter såvel indendørs som udendørs svinehold.Herudover kan det oplyses, at Justitsministeriets arbejdsgruppe om holdaf malkekvæg i en rapport fra februar 2009 har anbefalet, at der i enkommende lov om hold af malkekvæg fastsættes regler om, at kreaturer-3
ne skal tilses mindst én gang om dagen. En sådan bestemmelse vil ogsåskulle omfatte malkekvæg på græs.På den baggrund finder Justitsministeriet ikke, at der er behov for i dyre-værnsloven at indføre en regel om, at udegående dyr skal tilses mindst éngang dagligt.
4