Sundhedsudvalget 2008-09
L 155 Bilag 5
Offentligt
667938_0001.png
667938_0002.png
667938_0003.png
667938_0004.png
667938_0005.png
667938_0006.png
Bedsteforældrenes bemærkninger til Jakob Axel Nielsens besvarelse af Sundhedsudvalgets spørgsmål1 (bilag 4) ad L 155. - Sundhedsudvalgets spørgsmål blev stillet den 25. marts 2009.
Tal og farver i pilene refererer til voresbemærkninger til Jakob Axel Nielsens svar tilSundhedsudvalget.
x
1
2
2
1
1
3
4
5
6
2
Vi har følgende bemærkninger til Jakob Axel Nielsens besvarelse af voreshenvendelse af 24. marts 2009:
Vores udgangspunkt er etisk og moralsk et ganske andet end det, ministerens svar og lovforslagetsindhold bygger på. I vores forståelse er det en fælles opgave, at afslutningen på livet også børomfattes af det offentlige sundhedssystem. Alt andet er uetisk.Med det udgangspunkt, som ministeren og lovforslaget har, indføres der en brugerbetaling og enforskelsbehandling for danskere over 18 år, hvis man ikke bor tæt på fx specialafdelingerne medlandsfunktion. Vi får således ikke den lige adgang til det offentlige sundhedsvæsen og de offentligeydelser, som Jakob Axel Nielsen mener.
1
3
Vi er ikke enige i, at vi i flg. lovforslaget er ligestillede. Udgifterne til hjemtransport for en afdød,der er over 18 år, kan variere med mange tusinde kroner alt efter:---hvor i landet du borom du bor i en region, der har besluttet at betale for afdøde borgeres hjemtransportuanset årsagen til overflytningen.om du bor tæt på hospitaler med fx specialafdelinger, der har en landsfunktion.
2
http://www.dr.dk/Regioner/Bornholm/Nyheder/Bornholm/2008/12/03/095751.htm?rss=true&regional1. Hospitalet betaler transport af afdøde2.03. dec. 2008 09.58 Bornholm
3.4.5.6.7.8.9.
Hvis en bornholmer dør på Rigshospitalet, så betaler det offentlige for at få afdøde retur til Bornholm.Men sådan er det ikke overalt i Danmark. I øjeblikket forsøger politikerne med sundhedsminister Jakob Axel Nielsen ispidsen at finde ud af, hvordan det problem løses. Det sker efter at det kom frem, at de pårørende til en 84-årig kvinde,der blev flyttet fra Odense til Esbjerg, skal betale hjemtransporten af deres døde mor.På Bornholm er problemet løst for længst, det offentlige betaler. Lovligt eller ulovligt.-Ja gudskelov for det, for det er da sund fornuft, siger regionsrådsmedlem Leila Lindèn.Regionsråds-medlem Knud Andersen er enig med Leila Lindén i, at den nuværende ordning skal bestå - uanset om dener lovlig eller ej.- Hvis Serviceloven forhindrer den slags transporter, så skal loven tilpasses de menneskelige hensyn, siger KnudAndersen.- Det er fuldstændig urimeligt, at de efterladte skal betale for at få en afdød hjem, der er henvist til et andet hospital aflægerne, siger den tidligere amtsborgmester.
Fra Region Nord:http://www.rn.dk/Regionen/Politik/Regionsraadet/ReferaterFraFoer2009/Regionsraadet081021.htm3.Transport af afdøde.Hidtil gældende regel for Thy-Mors-området:Der har hidtil ikke været særskilt beskrevne regler, hvorfor sundhedslovens regler om fribefordring har været gældende, og disse omfatterprincipielt ikke transport af afdøde, inkl. transport fra hjemmet til sygehuskapel.Gældende regel for det øvrige Region Nordjylland:Det er i amtets tid politisk besluttet, at der i specielle situationer skal betales for transport af afdøde. Det er hvis amtet/regionen harkautioneret for behandling på et fremmed sygehus (som nærmere beskrevet i den administrative forskrift) og patienten dør der, samt hvis enperson pludselig dør på et offentligt sted.De 3 beskrivelser, som Den udvidede direktion har godkendt vedlægges.ØkonomiDer vil ikke være målelig økonomisk effekt for Region Nordjylland.For ganske enkelte patienter vil det medføre, at de selv skal sørge for/betale transporten.Kommunikation og dialogRegionsrådet har tidligere behandlet og godkendt ”Servicemål for ventetid for patienter”, som er fælles for Region Nordjylland. Servicemåleneer en af de 21 særskilte beskrivelser.IndstillingAdministrationen indstiller, at Forretningsudvalget overfor Regionsrådet indstiller:1. at de 3 ovenfor beskrevne hidtil gældende fortolkninger/regler/forskrifter for patienter fra Sygehus Thy-Mors området afvikles/opsiges, ogerstattes af de for det øvrige Region Nordjylland gældende.BeslutningForretningsudvalget traf på mødet den 6. oktober 2008 følgende beslutning:Indstillingen blev godkendt.Anton Kirk Toft deltog ikke i mødet.Bilag1. Kørsel med dialysepatienter.2. Befordring til infektionsmedicinsk afdeling, behandling med infektionsmedicin.3. Transport af afdøde, inkl. fostre.
BeslutningRegionsrådet traf på mødet den 21. oktober 2008 følgende beslutning:Regionsrådet godkendte indstillingen.
4
Når regioner betaler for, at patienter - uanset alder - bliver overflyttet til fx en specialafdeling med fxlandsfunktion af sundhedsfaglige grunde, bør regionennaturligvisogså sørge for hjemtransport, uanset ompatienten forlader afdelingen som levende eller død.En hjemtransport af afdøde er vel en opgave, der ligger ”i naturlig tilknytning af regionernes opgaver påsundhedsområdet”.Når det drejer sig om så vigtigt et område som sundhedsområdet, mener vi, at alle borgere i Danmark skalhave ens vilkår. Det er derfor politikerne i Folketinget, der skal lovgive om de aktuelle ændringer afSundhedsloven vedr. transport af afdøde - ændringer som regionerne skal følge. Som tidligere omtalt er derallerede nu regioner, der vælger en etisk meget fin ordning for hjemtransport af afdøde uanset årsag tilflytning. Med udgangspunkt i, at alle borgere skal sikres frie og lige adgang til offentlige ydelser, bør enordning som fx på Bornholm gælde i alle danske regioner. Jvf. artikler om Bornholm og Region Nordhttp://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2008/12/02/094139.htmI forbindelse med Odensesagen citeres Jens Elkjær, sundhedsdirektør for Region Syddanmark, for følgende:”Når man er afdød, er man ikke patient længere. Og vi skal kun tage os af patienter, siger han til FyensStiftstidende”.Vi 4 bedsteforældre glæder os over, at man i lovforslaget benytter ordet ”patient” om såvel levende somafdøde, og patienter har regionerne jo ansvaret for.
3
Hvis en overflytning af sundhedsfaglige grunde er mulig for at optimere behandlingen, bør patienten og depårørende efter vores opfattelse informeres om:---Muligheden for behandling og overflytning til fx en afdeling med landsfunktion.At den pågældende selv skal betale for hjemtransporten, hvis vedkommende dør på den nye afdeling.Det kan jo dreje sig om mange tusinde kroner, og det er vores helt klare opfattelse, at ”folk”simpelthen ikke kender til denne lovgivning. Præcis som de to døtre til den ældre dame i Odense,troede vi heller ikke på, at det kunne være rigtigt, at man i Danmark selv skal betale for hjemtransport iforbindelse med dødsfald. Det er fint, at døtrenes og dermed alle danskeres problem vedr. flytning ogbetaling for hjemtransport pga af pladsproblemer, ser ud til at blive løst via dette lovforslag. Det er veloprindelig en politisk beslutning, der ligger til grund for disse pladsproblemer.- Men det er overhovedet ikke fint, at samfundet også har taget politiske beslutninger, der gør, at nogledanskere får ekstra udgifter til hjemtransport, blot fordi:-man er over 18 år-man bor langt væk fra de store hospitaler med specialafdelingerne-man bor i en ”forkerte” region (Jvf. artikler om Bornholm og Region Nord)
3
5
Netop for alvorligt syge patienter kan man vel forestille sig, at der akut opstår situationer, fx vedulykkestilfælde, hvor den pågældende patient ikke er i stand til at give informeret samtykke tilbehandling, overflytning og hvad deraf kan følge. Om personen varigt mangler evnen til at givesamtykke, er vel ikke altid muligt at vide umiddelbart efter en akut situation, hvor der skal træffeshurtige beslutninger. Pårørende kan således ganske uventet og uforberedt være nødt til at træffe enbeslutning på deres syge pårørendes vegne.
4
5
Det er fint med oplysninger om hjemtransport af afdøde på ministeriets hjemmeside, sundhed.dk. ogen opdatering omkring gældende lov vedr. transport af afdøde til patientvejlederne.Når regionerne står med ansvaret for det offentlige sundhedsvæsen, bør oplysningerne vel ogsåfremgå af regionernes hjemmesider?Eneste ”hage” ved patientvejlederne er, at de ikke deltager i en konkret og akut situation, og derforikke kan informere patienten / de pårørende.Jf. vores brev af 24. marts 2009, hvor vi spurgte:Hvem har egentlig ansvaret for at orientere patienter over 18 år / de pårørende om, at man selv skalbetale for hjemtransport, hvis man dør?I Danske Bedemænds høringssvar til lovforslaget fremgår det, at de ønsker en præcisering af, hvemder skal sørge for at give de pågældende patienter / pårørende informationerne om egenbetaling vedhjemtransport i tilfælde af, at patienten dør. At bedemændene ønsker en sådan præcisering, kan velikke undre, for det er netop bedemændene, der sender regningen for hjemtransport til de pårørende– en regning, som langt de fleste pårørende slet ikke forestiller sig og / eller har viden om, at borgere iDanmark kan få.
6
Århus 14. April 2009
Venlig hilsenLis Jensen, mormorSøren Schmidt-Jensen, morfarHans Vassard, farfarBente Vassard, farmor6