Til

                      Folketinget - Skatteudvalget

 

 

L 154  - Forslag til Lov om midlertidig udskydelse af betalingsfristerne for indeholdt A-skat og arbejdsmarkedsbidrag samt moms. Spørgsmål er stillet efter ønske af Jesper Petersen (SF).

 

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 1 af 26. februar 2009.

 

 

 

 

 

 

Kristian Jensen

                                                                 /  K.-H. Ludolph


Spørgsmål 1:

Hvad er begrundelsen for, at der ikke er foreslået en rentebetaling for den udskudte betalingsfrist?

 

Svar:

Formålet med ordningen er at tilføre erhvervslivet en likviditetsindsprøjtning. Som følge heraf forventes det, at forslaget kan lette presset på efterspørgslen af likviditet i bankerne.

En forrentning af de udskudte betalinger ville indebære, at virksomhederne ville blive frataget noget af den fordel, den foreslåede ordning medfører for dem.

Dette ville resultere i, at flere virksomheder ville fravælge udskydelsen af fristerne og indbetale A-skatter, arbejdsmarkedsbidrag og moms forud for de udskudte frister.

En forrentning ville dermed reducere den likviditetstilførsel til erhvervslivet, som er formålet med forslaget, og der ville ikke kunne opnås samme lettelse af presset på efterspørgslen af likviditet i bankerne som i en ordning uden forrentning.

Desuden har der ved udformningen af ordningen været taget hensyn til, at der skulle være tale om en ordning, der kunne etableres hurtigt. Dette indebærer, at der skal være tale om en ordning, som er enkel og alene kræver et minimum af systemudvikling for at gennemføre. En ordning, hvor der blot ændres på nogle angivelses- og betalingsfrister, er systemteknisk forholdsvis simpel at gennemføre. En renteberegning ville komplicere ordningen og kunne dermed have betydet, at ordningen ikke kunne sættes i værk så hurtigt, som det er tilfældet med den foreslåede ordning.