Skatteministeriet

Nicolai Eigtveds Gade 28

1402 København K

 

 

 

 

 

 

 


2. marts 2009

 

 

Høringssvar til L154 – Lovforslag om Lov om midlertidig udskydelse af betalings­fristerne for indeholdt A-skat og arbejdsmarkedsbidrag samt moms

 

Håndværksrådet har fredag den 27. februar modtaget ovenstående lovforslag i høring og kan fuldt ud tilslutte sig forslaget. Udskydelse af moms, AM og A-skatter vil have særdeles stor betydning for mange små og mellemstore virksomheder. Håndværksrådet har netop gennemført en undersøgelse blandt over 1.000 virksomheder, som viser, at hver anden virksomhed er begrænset i sit virke af mangel på kapital og likviditet. For hver fjerde virksomhed er begrænsningen væsentlig.

 

Håndværksrådet skal benytte lejligheden til at kvittere for, at regeringen på vores opfordring meget hurtigt fandt en løsning på de problemer, der er med EU-regelsættet, således at også de mindste virksomheder kan få lettet likviditeten.

 

Et lille problem knytter sig til virksomheder, som er vokset i perioden, så de er gået fra halvårlig momsbetaling i 2. halvår 2008 til kvartalvis momsbetaling i 1. kvartal 2009. Disse virksomheder skal fortsat betale momsen for 2. halvår 2008 i dag den 2. marts 2009. Dermed får disse virksomheder ikke den likviditetsmæssige forbedring, som de virksomheder, der ikke er vokset i samme periode, får. Håndværksrådet er klar over, at det ikke kan lade sig gøre at forlænge kredittiden udover 2 måneder, men konstaterer samtidig, at det kan lade sig gøre at sammenlægge 2 perioder. På grund af den korte høringsfrist – henover en weekend – har Håndværksrådet ikke haft mulighed for at undersøge EU-reglerne til bunds, men vil bede ministeriet undersøge, om det kan lade sig gøre at slå den halvårlige momsindbetaling for 2. halvår 2008 sammen med momsindbetalingen for 1. kvartal 2009. På den måde får mikrovirksomheder, der er vokset, også en likviditetsmæssig håndsrækning. Det er en vigtig målgruppe, da det drejer sig om vækstvirksomheder, som i forvejen har en særlig likviditetsudfordring.

 

Håndværksrådet bemærker samtidig, at lovforslaget undervurderer den positive økonomiske konsekvens for erhvervslivet. Det forudsættes, at forslaget giver virksomhederne en rentefordel, der svarer til statens rentetab ved ordningen. Da virksomhederne må formodes at betale en højere rente end staten, undervurderer forslaget dog den rentebesparelse, som virksomhederne vi opnå. Ved at tage et rentetab på 1,41 mia. kr. i 2009 giver staten derfor virksomhederne en rentebesparelse, der er større end disse 1,41 mia. kr.

 

Håndværksrådets vil desuden gerne kvittere for, at der i lovforslaget er tænkt en omfattende elektronisk information ind i ordningen, så meget få virksomheder vil komme til at betale for tidligt. Desuden er det positivt, at SKAT vil tilbagebetale for tidligt indbetalt moms til de virksomheder, som alligevel kommer til at indbetale for tidligt med henblik på, at virksomheden indbetaler beløbet igen, når den udskudte frist oprinder.

 

Med venlig hilsen

 

 

Mads Engberg

Håndværksrådet