Trafikudvalget 2008-09
L 145
Offentligt
672921_0001.png
672921_0002.png
Udkast
MINISTEREN
Folketingets TrafikudvalgChristiansborgDK-1240 København K
Dato23. april 2009Dok.idJ. nr.500-41Deres ref.Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon33 92 33 55
Trafikudvalget har i brev af 1. april 2009 stillet mig følgende spørgsmål 6 ved-rørende L 145, som jeg hermed skal besvare:

Spørgsmål 6:

”Det fremgår i ministeriets kommentarer til bemærkningerne fra danske han-dicaporganisationer, at Jernbaneklagenævnet skal have særlige kompetencer iforhold til drift m.v. af jernbanenettet for at kunne træffe de rigtige afgørelserpå baggrund af de indkomne klager. Hvilke initiativer vil ministeriet tage for atsikre, at nævnet også får den relevante viden, der skal til for at vurdere klagerover handicapspørgsmål, således at personer med forskellige handicap vil ople-ve, at deres sag bliver afgjort på et tilstrækkeligt grundlag under hensyntagentil handicapområdets kompleksitet?”

Svar:

Som det fremgår af mine tidligere svar til Trafikudvalget vil lovforslaget bliveændret, således at Jernbaneklagenævnet ikke skal behandle tvister vedrørendepassagerrettighedsforordningen. Opgaven vil alene komme til at ligge hos detnyoprettede Ankenævn for Bus, Tog og Metro. Vi har derfor videresendtspørgsmålet til ankenævnet for at høre, hvordan det sikres, at der på handicap-området træffes de rigtige afgørelser. Ankenævnet har svaret som følger:
”Vedrørende klager, der involverer handicapspørgsmål, bemærkes, at an-kenævnet i henhold til vedtægterne § 5, stk. 2, har mulighed for at indkaldesagkyndige, hvis det er nødvendigt for sagsbehandlingen. Alt efter den kon-krete sags karakter kan det i sager med handicapproblemstillinger kommepå tale at benytte sig af denne mulighed ved ankenævnets behandling af ensådan klage.Derudover henledes opmærksomheden på, at ankenævnets formand erdommer, og at dommere generelt i deres hverv er vant til og i stand til atforholde sig til mange specifikke problemstillinger, der måtte gøre sig gæl-dende i de konkrete sager, som er til pådømmelse i domstolssystemet.
Ankenævnet finder på den baggrund ikke, at der er risiko for en ukvalifice-ret sagsbehandling i forbindelse med eventuelle klager vedrørende handi-capforhold.”Det tilføjes, at vi er ved at undersøge, hvordan forordningen i øvrigt håndhæ-ves, og at vi er opmærksomme på, at der skal være den nødvendige ekspertisehos de myndigheder, der skal føre tilsynet.
Side 2/2
Med venlig hilsen
Lars Barfoed