Folketingets Uddannelsesudvalg

Christiansborg

                                                                                                                                06-04-2009

I forbindelse med behandlingen af (L 144) Forslag til Lov om ændring af lov om friskoler og private grundskoler m.v. (Tilsynet med undervisningen m.v. og optagelse i dagtilbud af børn på mindst 2 år og 6 måneder m.v.) har Folketingets Uddannelsesudvalg i brev af 16. marts 2009 stillet mig følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 4:

”Kan en kommune pålægge forældre, at deres børn skal stoppe i en vuggestue, når barnet er 2 år og 6 måneder, eller har forældrene ret til at kræve, at barnet bliver der til det fyldte 3. år?”

 

Svar:

Jeg har fra Velfærdsministeriet indhentet følgende udtalelse:

 

”Efter Lov om dag-, fritids- og klubtilbud skal kommunerne tilbyde plads i dagtilbud til alle børn indtil skolestart. Tilbuddene etableres typisk i form af vuggestuer for 0-3-årige, og børnehaver for 3-5-årige børn eller som aldersintegrerede institutioner for 0-6-årige børn. Dagtilbudsloven regulerer dog ikke, hvilke aldersgrupper daginstitutionerne skal etableres efter. Det er således den enkelte kommune, der for egne kommunale tilbud og efter aftale med selvejende institutioner og private dagplejere fastsætter, hvilke aldersgrupper de enkelte dagtilbud er forbeholdt. 

 

Kommunen er dog ifølge Dagtilbudsloven forpligtiget til at sikre, at tilbuddet er alderssvarende. Ved alderssvarende dagtilbud forstås, at tilbuddet skal være relevant for barnet i forhold til blandt andet barnets alder og udviklingstrin og øvrige behov mv.

 

I tilfælde, hvor kommunen beslutter at ændre aldersgrænserne for det enkelte dagtilbud, f.eks. i en vuggestue fra 3 år til 2 ½ år, kan ændringen gøres gældende for alle børn. Dette er dog betinget af, at de pågældende børn får tilbud om et andet alderssvarende tilbud. Forældre til børn i dagtilbud har altså krav på, at kommunen stiller et aldersvarende tilbud til rådighed, som tilgodeser barnets forskellige behov, men ikke på at barnet kan forblive i en institution til det fylder 3 år.”

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Bertel Haarder