Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 31. marts 2009

Sagsnr.: 15264

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 20. marts 2009 stillet følgende spørgsmål nr. 8 (Alm. del) som hermed besvares.

 

 

Spørgsmål 8:

Vil ministeren redegøre for de vedvarende rygter, der siger, at udmøntningen af

veterinærforliget resulterer i, at Plantedirektoratets teknikere skal afløse

Fødevarestyrelsens teknikere i sundhedsrådgivningsbesøg?

 

 

Svar:

I dag indgås de frivillige sundhedsrådgivningsaftaler mellem den praktiserende dyrlæge og besætningsejeren. Det er således den praktiserende dyrlæge i besætningen, der foretager sundhedsrådgivningsbesøgene.

 

Med veterinærforliget er det besluttet, at sundhedsrådgivningsaftaler fremover skal være obligatoriske for større kvæg- og svinebesætninger, men sundhedsrådgivningsaftalerne skal fortsat indgås mellem den praktiserende dyrlæge og besætningsejeren. Det vil således fortsat være den praktiserende dyrlæge i besætningen, der foretager sundhedsrådgivningsbesøgene.

 

Der er specifikt nedsat en projektgruppe der arbejder med udformning af nye modeller for obligatorisk sundhedsrådgivning for større kvæg- og svinebesætninger. I denne arbejdsgruppe indgår repræsentanter fra Landbrugsorganisationerne, forskningsområdet samt Den Danske Dyrlægeforening.

 

Forslag til udformning af obligatoriske sundhedsrådgivningsaftaler forventes færdiggjort i løbet af foråret 2009, hvor projektgruppen vil aflevere en rapport med konkrete forslag til efterfølgende politisk beslutning.

 

 

 

Eva Kjer Hansen

/Rikke Thoning