Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 31. marts 2009

Sagsnr.: 15264

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 20. marts 2009 stillet følgende spørgsmål nr. 7 (Alm. del) som hermed besvares.

 

 

Spørgsmål 7:

Vil ministeren i forlængelse af 1. behandlingen af forslaget den 27. februar 2009

redegøre for, hvilke elementer i forslaget der vedrører veterinærforliget af 22.

august 2008?

 

Svar:

Hverken ændringen af sprogkravet, dyrlægernes uafhængighed af lægemiddelvirksomheder eller indførelse og efterlevelse af egenkontrollen vedrører veterinærforliget af 22. august 2008.

 

Krav om egenkontrol med dyrevelfærd i landbrugsbesætninger blev aftalt mellem regeringen og Dansk Folkeparti i forbindelse med finanslovsaftalen for 2006. Aftalen er udmøntet ved vedtagelse af lovforslag L 215 af 25. april 2007: Forslag til lov om ændring af dyreværnsloven (Klippekortordning for dyretransporter, strafskærpelse og egenkontrol i besætninger), som blev vedtaget af Folketinget den 1.juni 2007 med opbakning fra samtlige partier.  Af lovforslagets bemærkninger fremgår blandt andet, at der vil blive fastsat nærmere regler om myndighedernes kontrol med, at besætningsejerne gennemfører den forudsatte egenkontrol - og at der vil ske en nærmere udmøntning af egenkontrollen, herunder fastlæggelsen af de specifikke krav, der skal stilles til egenkontrolprogrammerne.

 

Med henblik på at medvirke til at sikre landbrugsbesætningers indførelse og efterlevelse af egenkontrollen foreslås derfor i det fremsatte lovforslag til Lov om ændring af lov om dyrlæger, at fødevareministeren bemyndiges til administrativt at fastsætte regler om dyrlægers forpligtelser i forbindelse med egenkontrol med dyrevelfærd i landbrugsbesætninger. 

 

 

 

Det fremsatte lovforslag til Lov om ændring af lov om dyrlæger vedrører kun i mindre grad veterinærforliget af 22. august 2008. Som det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget er det i forliget aftalt mellem Regeringen, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre, at der skal ske skærpelse af kontrollen med stordyrspraktiserende dyrlæger, herunder kontrol med dyrlægers auditering af egenkontrollen med besætninger – og at denne ordning skal gebyrfinansieres.  

 

Den foreslåede § 8 b, stk. 2 om dyrlægers betaling i forbindelse med kontrol med dyrlægers auditering af egenkontrol med dyrevelfærd i besætninger har således en tilknytning til veterinærforliget.

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

/Rikke Thoning