Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09, Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09, Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09
L 130 , L 130 A , L 130 B
Offentligt
668790_0001.png
668790_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 16. april 2009Sagsnr.: 15264
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 1. april 2009stillet følgende spørgsmål nr. 10 til L130 som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Bente Dahl (RV)

Spørgsmål 10:

”Vil ministeren oplyse, hvad administrationsomkostningerne ved implementering afegenkontrolprogrammet i forbindelse med udmøntningen af veterinærforliget vil blivefor henholdsvis myndighederne, landbruget og dyrlægerne”

Svar:

Jeg skal indledningsvist præcisere, som det fremgår af besvarelsen til spørgsmål 7(L130), at krav om egenkontrol med dyrevelfærd i landbrugsbesætninger blev aftaltmellem regeringen og Dansk Folkeparti i forbindelse med finanslovsaftalen for 2006.Aftalen er udmøntet ved vedtagelse af lovforslag L 215 af 25. april 2007: Forslag til lovom ændring af dyreværnsloven (Klippekortordning for dyretransporter, strafskærpelseog egenkontrol i besætninger), som blev vedtaget af Folketinget den 1.juni 2007 medopbakning fra samtlige partier. Af lovforslagets bemærkninger fremgår blandt andet, atder vil blive fastsat nærmere regler om myndighedernes kontrol med, atbesætningsejerne gennemfører den forudsatte egenkontrol - og at der vil ske en nærmereudmøntning af egenkontrollen, herunder fastlæggelsen af de specifikke krav, der skalstilles til egenkontrolprogrammerne.Indførelse af og krav til egenkontrolprogrammer er således ikke en følge afveterinærforliget.Udarbejdelse af udkast til egenkontrolprogrammer foretages imidlertid i forbindelsemed udarbejdelse af udkast til nye obligatoriske sundhedsrådgivningsaftaler samt detnye tilsynskoncept, der følger af veterinærforliget, for at få et hensigtsmæssigt samspil
med den kommende egenkontrol og de kommende obligatoriskesundhedsrådgivningsaftaler og det det nye tilsynskoncept.Der er specifikt nedsat en projektgruppe der arbejder med udformning af kommendeegenkontrolprogrammer og nye modeller for obligatorisk sundhedsrådgivning for størrekvæg- og svinebesætninger. Forslag til udformning af egenkontrolprogrammer ogobligatoriske sundhedsrådgivningsaftaler forventes færdiggjort inden for nærmestefremtid, hvor projektgruppen vil aflevere en rapport med konkrete forslag tilefterfølgende politisk beslutning. Der forelægger således ikke på nuværende tidspunkten færdig afrapportering med tilhørende overslag over de økonomiske konsekvenser,der kan være genstand for politisk drøftelse.
Eva Kjer Hansen
/Rikke Thoning
2