Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

JHA/ J.nr. 2008-1673

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

Dato: 11. marts 2009

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 6. marts 2009 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 3 (af L 117).

Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Özlem Sara Cecik (SF)

­

Spørgsmål nr. 3:

 

”Kan ministeren redegøre for, hvorfor der er behov for at understrege kommunalbestyrelsens ansvar for behandling af sager på det sociale område, herunder om ministeren ikke mener, at kommunerne i dag udviser ansvarlighed?”

 

Svar:

 

Efter regeringens opfattelse er det også på det sociale område vigtigt, at kommunalbestyrelsen som det lokale folkevalgte organ og kommunens øverste organ har et klart politisk ledelsesansvar med ret og pligt til at tage ansvar for at fastlægge og prioritere kommunernes serviceniveau, at sætte rammer og klare mål for kommunale institutioner og leverandører samt at dokumentere og sikre kvaliteten i opgavevaretagelsen. Dette er i overensstemmelse med de ti principper for decentral styring, regeringen og KL har aftalt ved kommuneaftalerne for 2008 og 2009, og som regeringen i sit kvalitetsreformoplæg har tilkendegivet at ville følge.

 

Det er som anført i lovforslagets bemærkninger fastslået i § 2 i den kommunale styrelseslov, at kommunens anliggender styres af kommunalbestyrelsen. Kommunalbestyrelsen er dermed kommunens øverste myndighed og har det overordnede ansvar for hele den kommunale virksomhed. Tilsvarende er det fastsat i retssikkerhedslovens § 15, at kommunalbestyrelsen har ansvaret for og beslutter, hvordan kommunen skal planlægge og udføre sin virksomhed på det sociale og sundhedsmæssige område efter den sociale lovgivning.

 

Den foreslåede ændring indebærer ikke nogen ændring af det gældende ansvar for kommunalbestyrelsen. Formålet med den foreslåede ændring er netop i formålsparagraffen at tydeliggøre, at dette ansvar er et grundlæggende princip for opgavevaretagelsen på det sociale område. Hensigten med lovens formålsbestemmelse er bl.a. at vejlede borgere og myndigheder om de hensyn og grundlæggende principper, som loven generelt bygger på. Hermed kan disse principper også inspirere kommunalbestyrelserne, når de udvikler kvaliteten i den sociale service. Et klart politisk ledelsesansvar for den sociale indsats i den enkelte kommune understøtter kvaliteten i kommunens opgavevaretagelse og styrker på denne måde borgernes retssikkerhed.

 

 

 

Karen Jespersen

 

/ Eva Pedersen