Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 19 vedrørende forslag til lov om ændring af adoptionsloven og forskellige andre love (Adoption uden samtykke, stedbarnsadoption af registreret partners barn fra fødslen m.v.) (L 105), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 2. marts 2009.

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Jens-Christian Bülow

 


Spørgsmål nr. 19 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af adoptionsloven og forskellige andre love (Adoption uden samtykke, stedbarnsadoption af registreret partners barn fra fødslen m.v.) (L 105):

 

”Hvad mener man med begrebet "forældreevne", og hvordan konstaterer og dokumenterer man, at der er tale om forældre, som "varigt vil være ude af stand til at varetage omsorgen for barnet”?”

 

Svar:

 

Som anført i pkt. 2.5 i de almindelige bemærkninger til lovforslaget vil forældrenes situation altid skulle vurderes individuelt, og det er ikke muligt udtømmende at opregne, hvornår forældreevnen er af en sådan karakter, at en adoption uden samtykke kan komme på tale.

 

Som det fremgår af Justitsministeriets samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 5 og 11 fra Folketingets Retsudvalg, er det nødvendigt at inddrage forældrenes livsforløb for at kunne vurdere, om det er sandsynligt, at forældreevnen kan genvindes, eller om forældrene varigt er uden forældreevne. Der vil desuden skulle iværksætte en eller flere specialundersøgelser fra eksempelvis en psykiater, psykolog eller anden relevant fagperson med henblik på at afklare forældreevnen.

 

En prognosevurdering skal som hovedregel indeholde oplysninger om forældrenes psykiske tilstand, herunder deres eventuelle psykiske forstyrrelser (f.eks. kroniske psykiske lidelser og/eller svære personlighedsforstyrrelser), deres intellektuelle funktionsniveau, omfanget og varigheden af eventuelle misbrug, eventuelle fysiske sygdomme samt tidligere iværksat behandling. Det skal således vurderes, om forældrene har været tilbudt relevant behandling, om de har kunnet samarbejde om behandlingen og den eventuelle effekt af behandlingen. Prognosevurderingen skal også indeholde oplysninger om forældrenes eventuelle andre børn og deres trivsel og kontakt til forældrene. Den manglende forældreevne skal vise sig som et gentaget mønster, dvs. på tværs af situationer, tid, fysisk og psykisk tilstand.

 

Justitsministeriet kan desuden henvise til den kommenterede høringsoversigt vedrørende lovforslaget, som er sendt til Folketingets Retsudvalg den 30. januar 2009. Heri anføres bl.a., at der efter lovforslagets vedtagelse vil blive udarbejdet administrative forskrifter, herunder en vejledning, der bl.a. beskriver dokumentationskravene i forhold til både en udredning af barnets forhold og vurderingen af forældreevnen.