Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 18 vedrørende forslag til lov om ændring af adoptionsloven og forskellige andre love (Adoption uden samtykke, stedbarnsadoption af registreret partners barn fra fødslen m.v.) (L 105), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 2. marts 2009.

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Jens-Christian Bülow

 


Spørgsmål nr. 18 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af adoptionsloven og forskellige andre love (Adoption uden samtykke, stedbarnsadoption af registreret partners barn fra fødslen m.v.) (L 105):

 

”Hvordan forestiller ministeren sig, at en anbringelse med henblik på adoption vil forløbe i en situation, hvor plejefamilien/den eventuelt kommende adoptionsfamilie skal arbejde for et godt forhold til forældrene, samtidig med at de ved, at jo bedre dette forhold går, desto ringere bliver deres chancer for at adoptere barnet?”

 

Svar:

 

Det kan være en vanskelig situation at have et barn i pleje med henblik på adoption. Der er derfor Justitsministeriets opfattelse, at de familier, der modtager et barn i pleje med henblik på adoption, skal tilbydes rådgivning om, hvordan der skabes en gensidig tilknytning mellem barn og forældre i den særlige situation, hvor familien skal dannes, men hvor det dog er usikkert, om barnet efter en årrække vil kunne adopteres og blive en varig del af familien. Familien skal samtidig også kunne rumme at være ”professionelle” i forhold til barnets biologiske forældre og det at være plejeforældre.

 

Der er i lovforslaget taget højde for, at der vil være udgifter til rådgivning af de familier, der modtager et barn i pleje med henblik på adoption.

 

Der henvises nærmere til pkt. 2.5 og pkt. 8 i de almindelige bemærkninger til lovforslaget.