ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

Eksp.nr. 609144

 

26. janaur 2009

Besvarelse af spørgsmål 9 ad L 102 og L 103 stillet af Erhvervs-udvalget den 22. januar 2009 efter ønske fra Frank Aaen (EL).    

 

Spørgsmål:

Hvorfor er det nødvendigt at yde 20 mia. kr. til Eksport Kredit Fonden? 

 

Svar:

Eksport Kredit Fondens vigtigste opgave er at sikre dansk erhvervsliv konkurrencedygtige finansielle vilkår på internationale markeder. Dette sker ved delvist at garantere pengeinstitutternes risici i finansiering af eksportforretninger. Eksport Kredit Fonden er således i sine nuværende aktiviteter fuldstændigt afhængig af det nationale og internationale bankmarkeds deltagelse i forretningerne.

 

Efterspørgslen efter garantier fra Eksport Kredit Fonden er steget markant hen over efteråret 2008. Eksport Kredit Fondens pipeline, der er udtryk for efterspørgslen efter garantier, er således steget fra ca. 16 mia. kr. ved udgangen af august til nu 25 mia. kr. på grund af den finansielle krise. Tilsvarende efterspørgselsstigninger ses hos Eksport Kredit Fondens søsterorganisationer over alt i verden.

 

Baggrunden for, at der nu etableres en låneordning i Eksport Kredit Fonden, er, at den finansielle krise har slået igennem på bankernes vilje og evne til at stille likviditet til rådighed for eksporterende virksomheder. Selv en række projekter, hvor Eksport Kredit Fonden har ustedt betinget tilbud og er klar til at stille endelig garanti, er p.t. strandet, som følge af likviditetsproblemer i banksystemet.

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk