ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

Eksp.nr. 609098

 

 

Besvarelse af spørgsmål 15 ad L 102 og L 103 stillet af Erhvervs-udvalget den 22. januar 2009 efter ønske fra Frank Aaen (EL).    

 

Spørgsmål:

Hvad menes der med at give bankerne økonomiske incitamenter til at begynde at betale lÃ¥nene tilbage i Bankpakke II? Skal de lokkes med en lavere rente, eller trues med en højere rente eller hvad?

 

Svar:

Formålet med de statslige kapitalindskud er, at staten midlertidigt stiller risikovillig kapital til rådighed for bankerne. For at kapitalindskuddene kan medregnes i kreditinstitutternes kernekapital, er det imidlertid en forudsætning, at der ikke er et fast indfrielsestidspunkt, eller mulighed for staten for at kræve lånet indfriet.

 

Med den valgte form for hybrid kernekapital har pengeinstitutterne både mulighed for og incitamenter til at afvikle kapitalindskuddet.

 

Der er for det første givet mulighed for, at pengeinstitutterne kan indfri lånet efter 3 år. Der henvises til § 8, stk. 7, og bemærkningerne hertil.

 

For det andet er der indarbejdet to elementer i modellen, der giver en økonomisk tilskyndelse for kreditinstitutterne til at indfri kapitalindskuddene.

 

For det første lægges der op til at lade den løbende rentebetaling stige, hvis bankerne i større omfang begynder at udbetale udbytte. Idéen med denne udbyttemekanisme er, at den giver bankerne et incitament til erstatte den statslige kapital med privat kapital i et scenarium, hvor bankerne igen får væsentlige økonomiske overskud og udbetaler udbytter af en vis størrelse. Der henvises til lovforslagets § 8, stk. 2, nr. 10, og bemærkningerne hertil.

 

Den anden mekanisme, der giver bankerne et incitament til indfrielse, er, at de økonomiske vilkår for indfrielse er udformet, således at det er dyrere at indfri efter det femte år. Konkret sker det ved, at indfrielse kan ske til pari de første 5 år, mens det i det 6. år skal ske til kurs 105. Og fra det 7. år og frem skal ske til kurs 110. Derved bliver den effektive forrentning højere, hvis indfrielse sker efter det 5. år. Der henvises til lovforslagets § 8, stk. 2, nr. 10, og bemærkningerne hertil.

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.                       33 92 33 50

Fax                       33 12 37 78

CVR-nr                 10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk