(FOU B-24-Spørgsmål 23)

 

 

18. november 2008

Spørgsmål nr. 23:

Der ønskes en redegørelse for, hvordan specialstyrkerne tænkes anvendt. Hvad er forskellen mellem brug af specialstyrker i henhold til beslutningsforslaget og så det tidligere mandat?

Svar:

Det fremgår af bemærkningerne til B 161, at der ”ekstraordinært” kan udsendes specialoperationsstyrker. Af bemærkningerne til B 24 fremgår det, at skulle der opstå en situation, hvor en konkret trussel mod danske styrker eller civilt personel gør det påkrævet at træffe særlige foranstaltninger, vil der yderligere ekstraordinært kunne udsendes et mindre bidrag på op til 40 personer i form af specialister, herunder egentlige specialoperationsstyrker.

 

Herudover fremgår det af bemærkningerne til B 24, at det vil være muligt periodisk at udsende specialoperationsstyrker i en mere overordnet ISAF-ramme (ikke i en OEF-ramme) med henblik på varetagelse af opgaver inden for operationsplanen for ISAF. Efter rådføring med Det Udenrigspolitiske Nævn vil det således være muligt at udsende specialoperationsstyrker på samme måde som et hvilket som helst andet danske styrkebidrag.

 

For så vidt angår spørgsmålet om, hvorledes specialoperationsstyrkerne tænkes anvendt, har Forsvarsministeriet anmodet Forsvarskommandoen om en udtalelse.

 

Forsvarskommandoen har i den anledning oplyst følgende:

 

”Overordnet set vil der ved indsættelse i ISAF-ramme være følgende tre opgavetyper med tilhørende delopgaver:

 

Informationsindhentning, som har til formål at tilvejebringe et rettidigt, præcist og veldefineret beslutningsgrundlag, herunder bl.a. overvåge specifikke områder.

Aktiv indsats, som bl.a. vil kunne omfatte:

Præcis bekæmpelse af oprørsstyrkernes landsdækkende ledelses- og kommandostruktur.

Bekæmpelse af narkotikabearbejdningsfaciliteter og distributionsled (inkl. transporter).

Befrielsesaktion ved f.eks. gidseltagning.

Militær støtte og træning, herunder bl.a.:

RÃ¥dgivning af danske styrkebidrag.

Etablering af partnerskaber med relevante afghanske styrker for gennem fælles opgaveløsning at vise danske normer og rammer for løsning af opgaver.

Operativ støtte til lokale sikkerhedsstyrker m.v.”

 

Jeg kan henholde mig til det af Forsvarskommandoen oplyste.