(FOU B-24-Spørgsmål 2)

 

 

18. november 2008

Spørgsmål nr. 2:

Hvor stor en del af den danske styrke er afsat til at uddanne afghanske styrker?

Svar:

I Helmand-provinsen har der været en form for arbejdsdeling, hvor det primært har været Storbritannien, der ud over bidrag til operationer, har kunnet afse styrker til at gennemføre træning og kapacitetsopbygning af den afghanske hærs enheder i Helmand. Storbritannien har således opstillet alle kapacitetsopbygningsenheder, Operational Mentor Liason Teams (OMLT). Dette har blandt andet været muligt for Storbritannien, fordi Danmark har indsat en kampgruppe til løsning af sikkerheds- og stabiliseringsopgaver i den centrale del af Helmand-provinsen.

 

I samarbejde med den afghanske hær løser den danske kampgruppe allerede i dag en lang række opgaver til støtte for kapacitetsopbygningen af den afghanske hær, herunder bl.a. gennemførelse af operationer, hvor afghanske enheder indgår på lige fod med andre enheder i den danske kampgruppe, fælles patruljer i operationsområdet, koordination af opgaver og ansvarsfordeling samt CIMIC-indsats m.v.

 

Fra foråret 2009 overtager Danmark ansvaret for et garnisons-OMLT, som skal rådgive og vejlede ift. en række væsentlige funktioner, der bidrager til den operative drift af en afghansk lejrs faciliteter, herunder indkvartering, uddannelsesstøtte, sanitetsstøtte samt mentorvirksomhed. Dette bidrag består af 10 – 15 personer.

 

I takt med at den afghanske hær (ANA) overtager flere opgaver, vil flere i det danske styrkebidrag umiddelbart kunne bidrage til kapacitetsopbygning.