(FOU B-24-Spørgsmål 11)

 

 

18. november 2008

Spørgsmål nr. 11:

Kan der blive tale om militært angreb på narkotikaforarbejdningfaciliteter, -transporter og –distri-butionsled?

Svar:

Som det fremgår af mit brev til Folketingets Forsvarsudvalg af 13. oktober 2008, besluttede NATO på det uformelle NATO-forsvarsministermøde i Bukarest 9.-10. oktober 2008, at NATO midlertidigt ville skabe mulighed for en styrket ISAF-indsats mod narkotikaøkonomien i Afghanistan. Baggrunden for beslutningen er den konstaterede tætte sammenhæng mellem oprørsgrupperinger og narkokarteller samt en anmodning fra den afghanske regering.

 

Som det fremgår af bemærkningerne til B 24, vil det danske styrkebidrag inden for rammerne af NATO’s operationsplan for ISAF fortsat kunne bidrage til gennemførelsen af tiltag rettet mod narkotikaøkonomien. Disse tiltag omfatter bl.a. udveksling af informationer og logistisk støtte til de afghanske myndigheder, og der vil desuden – indtil den afghanske egenkapacitet til narkotikabekæmpelse er tilstrækkelig – kunne blive tale om en indsats mod f.eks. narkotikaforarbejdningsfaciliteter, transporter og distributionsled.

 

Udgangspunktet for direkte ISAF-indsats mod narkotikaforarbejdningsfaciliteter og distributionsled (inkl. transporter) vil være, at operationerne er rettet mod oprørsstyrker på en sådan måde, at oprørsstyrkernes muligheder for at angribe ISAF eller hindre udbredelsen af den afghanske regerings autoritet reduceres.