Socialudvalget 2008-09
B 194
Offentligt
684734_0001.png
684734_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 13. maj 2009
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
NNM/ J.nr. 2009-3948
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 7. maj 2009følger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svar påspørgsmål nr. 6 (B 194). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra AnneBaastrup (SF).
Spørgsmål nr. 6:”Vil ministeren bekræfte, at det ikke i fuldt omfang er muligt for alle personermed handicap at deltage i det politiske arbejde i danske politiske partier,fordi deres lokaler, hjemmesider, kommunikation mv. er utilgængelige, og atder ikke findes nogen lovgivning m.v., der forpligter dem til at leve op til fuldog lige inklusion af alle i det demokratiske samfund?”
Svar:Hverken valglovgivningen eller partistøtteloven, der henhører under Inden-rigs- og Socialministeriets ressort, regulerer det politiske arbejde her i landet,men vedrører alene spørgsmål af relevans henholdsvis for valg til politiskeorganer og ydelse af økonomisk støtte til politiske partier m.v.Det kan endvidere oplyses, at der i byggelovgivningen stilles krav vedrøren-de tilgængelighed for personer med handicap. Har offentligheden adgang tilbygningerne, er tilgængelighedskravene skærpet. Kravene gælder for ny-byggeri og væsentlige ombygninger af eksisterende bygninger. Eksisterendebygninger har almindeligvis et lavere tilgængelighedsniveau, der svarer tiltilgængelighedsniveauet i bygningsreglementet på bygningens opførelses-tidspunkt. Kravene til bygningers tilgængelighed er reguleret i byggeloven ogi seneste bygningsreglement af 2008. Partilokalerne i ældre, ikke-ombyggede bygninger vil således afspejle det tilgængelighedsniveau, dervar i gældende bygningsreglement på bygningens opførelsestids-punkt. Byggelovgivningen med tilhørende byggereglementer henhører un-der Erhvervs- og Byggestyrelsen (økonomi- og erhvervsministeren).
2
Endelig kan det oplyses, at der alene stilles krav vedrørende tilgængelighedfor handicappede tiloffentligemyndigheders hjemmesider, mens forholdetikke er reguleret for hjemmesider tilhørende private foreninger m.v. Spørgs-målet om tilgængelighed på offentlige hjemmesider henhører under IT- ogTelestyrelsen.Karen Ellemann/ Louise Brandt Olsen