Socialudvalget 2008-09
B 194
Offentligt
684637_0001.png
684637_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 14. maj 2009
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
AKJ/ J.nr. 2008-6125
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 7. maj 2009følger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svar påspørgsmål nr. 17 (Ad. B 194).
Spørgsmål 17:”Vil ministeren bekræfte, at det ikke er alle personer med handicap i erhverv, derpå trods af en forventning om et normalt langt liv, kan opnå adgang til en gruppe-livsforsikring i et privat pensionsselskab?”Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Anne Baastrup (SF).Svar:Finanstilsynet oplyser, at lovgivningen på den ene side ikke forhindrerforsikringsselskaberne i at tegne gruppelivsforsikringer til mennesker medhandicap i erhverv. På den anden side gælder der aftalefrihed i Danmark vedindgåelse af livsforsikrings- og pensionsaftaler. Et pensionsselskab har såledesikke pligt til at tegne en gruppelivsforsikring. Selskabets ledelse har ret til atfastsætte en politik, hvorefter f.eks. personer over en vis alder, med et bestemterhverv eller et skrøbeligt helbred fravælges som forsikringstagere, fordiselskabet vurderer, at risikoen er for høj.Der gælder endvidere, at ifølge § 20 i lov om finansiel virksomhed skallivsforsikringsselskaber anmelde deres tekniske grundlag m.v. til Finanstilsynet,herunder bl.a. grundlaget for forsikringspræmieberegning. Ifølge lovens § 21 skalde anmeldte forhold være"betryggende og rimelige overfor den enkelteforsikringstager".Det betyder f.eks., at et livsforsikringsselskab ikke måfastsætte en højere præmie for personer med handicap end for andreforsikringstagere med samme risiko for udbetaling. Handicappede kan kunopkræves en højere præmie, hvis de har en større risiko for udbetaling.Personer med handicap må således ikke afkræves en højere præmie blot pågrund af deres handicap.
2
Finanstilsynet fører et offentligretligt tilsyn med, om forsikringsselskaberneoverholder lov om finansiel virksomhed. Finanstilsynet har ikke et samlet overblikover de enkelte forsikringsselskabers forsikringsbetingelser.
Karen Ellemann/ Jesper Brask Fischer