Socialudvalget 2008-09
B 194
Offentligt
684407_0001.png
684407_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 14. maj 2009
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
AKJ/ J.nr. 2008-6125
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 7. maj 2009følger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svar påspørgsmål nr. 12 (Ad. B 194).
Spørgsmål nr. 12:”Vil ministeren bekræfte, at der ikke er tilstrækkeligt med egnede boliger til atimødekomme behovet for en egnet bolig efter eget valg for personer med handi-cap, selvom der findes mange ledige private og/eller almene boliger i Danmark?”Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Anne Baastrup (SF).Svar:
Kommunalbestyrelsen kan efter almenboligloven og serviceloven etablereboliger, der indrettes særligt til mennesker med handicap, og som udlejes tilden pågældende efter kommunal visitation. Ifølge reglerne om frit valg afældreboliger mv. har en person, som er visiteret til en almen ældrebolig ellerbolig efter serviceloven ret til frit at vælge sådanne boliger uanset boligensbeliggenhed.Personermed handicapharmulighed forwww.handicapboliger.dk at søge efter en handicapvenlig bolig blandt allelandets almene boliger. Det er kommunalbestyrelsens ansvar at sørge for, atder findes det tilstrækkelige antal boliger til mennesker med handicap.Indretningskravene til private udlejningsboliger findes primært i bygningsreg-lementet, hvoraf det af kapitel 3 fremgår, at bygninger generelt skal udfor-mes og indrettes, så der under hensyn til deres anvendelse opnås tilfredsstil-lende forhold med hensyn til bl.a. tilgængelighed. Indretningskrav til almenefamilieboliger findes i lov om almene boliger m.v. Der findes ikke i disse re-gelsæt særlige indretningskrav angående handicaptilgængelighed. Det kandog oplyses, at regeringen har taget mange initiativer for at gøre det muligtat indrette private udlejningsboliger og almene familieboliger, så de blivermere egnede for personer med handicap.
2
Landsbyggefonden kan i årene 2007-2012 inden for en samlet årlig investe-ringsramme på 2.400 mio. kr. give tilsagn om ydelsesstøtte til en række for-anstaltninger i almene boligorganisationers byggeri, og mindst 150 mio. kr.af investeringsrammen skal anvendes til at gøre boligorganisationernes byg-geri mere egnet for handicappede. Dertil kommer, at regeringen i marts 2008ved lov har indført krav om, at almene familieboliger, der opføres som tæt,lavt byggeri i én etage med et bruttoetageareal på 85 m� eller derover, skalopføres med større badeværelser. Boligerne med større badeværelser erforbeholdt stærkt bevægelseshæmmede personer. Endelig kan det nævnes,at kommunen ifølge serviceloven skal yde støtte til indretning af boliger tilpersoner med varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne.
Karen Ellemann/ Jesper Brask Fischer