Retsudvalget 2008-09
B 184 Bilag 10
Offentligt
714524_0001.png
714524_0002.png
Til beslutningsforslag nr.B 111,177 og 184
Folketinget 2008-09
Beretning afgivet af Retsudvalget den 0. august 2009
Udkasttil
Beretningover
B 111 – Forslag til folketingsbeslutning om skærpede krav til besiddelse afmuskelhunde m.v.[af Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) og Ole Sohn (SF)]
B 177 – Forslag til folketingsbeslutning om muskelhundetegn m.v.[af Benny Engelbrecht (S) m.fl.]
B 184 – Forslag til folketingsbeslutning om visse hundetyper,mundkurvspåbud, linepåbud m.v.[af Marlene Harpsøe (DF) m.fl.]IndledningGennem det seneste stykke tid har der været en række episoder, hvor muskelhunde har overfaldetog angrebet både dyr og mennesker. Disse overfald har skabt stor utryghed, og der må hurtigst mu-ligt sættes ind med forskellige initiativer over for ejerne af disse hunde, så denne utryghed kan op-høre. Denne beretning udstikker nogle retningslinier for, hvordan der kan dæmmes op for nogle afproblemstillingerne omkring muskelhunde.1. UdvalgsarbejdetBeslutningsforslag nr. B 111 blev fremsat den 26. februar 2009, beslutningsforslag nr. B 177 den14. april 2009 og beslutningsforslag nr. B 184 den 16. april 2009. Beslutningsforslag nr. B 111 vartil 1. behandling den 2. april 2009 og beslutningsforslag nr. B 177 og B 184 den 18. maj 2009. Be-slutningsforslagene blev efter 1. behandling henvist til behandling i Retsudvalget.MøderUdvalget har behandlet beslutningsforslagene i <> møder.SpørgsmålUdvalget har stillet 3 spørgsmål til B 177 og 10 spørgsmål til B 184 til justitsministeren til skrift-lig besvarelse, som denne har besvaret.
2
2. Politiske bemærkningerEt<>tali udvalget opfordrer regeringen til at tage de nødvendige initiativer med henblik på føl-gende:LinepåbudDer bør indføres en generel båndpligt for alle hunde i byer og områder med bymæssig bebyggelsebortset fra udpegede fritløbsområder. Overtrædelse af båndpligten bør straffes med bøde og/eller §6 pålæg. De ansvarlige myndigheder skal tydeligt afmærke fritløbsområder med skilte.MundkurvMundkurvspåbud, der udstedes af politiet, bør som tidligere følge hunden og ikke som i dag eje-ren. Ethvert tilfælde, hvor en hund skambider, bør som minimum, automatisk udløse line- ogmundkurvspåbud.RegistreringDer bør indføres bestemmelser om identifikations-mærkning inden hunden er 8 uger gammel, så-ledes at ejer/importør registreres i Dansk Hunderegister. Registrering af ejer/importør bør uansetovenstående foretages inden et videresalg/formidling, og der bør indføres bestemmelser om, atsalgshundens identifikations-nummer skal fremgå af annoncematerialet. Både køber og sælger børpålægges et ansvar for at registrering er foretaget korrekt.Højere straf ved hundekampeDer bør gennemføres en markant skærpelse af straffen for at arrangere og deltage i hundekampe.Bødekataloget for overtrædelse af hundelovenDer bør gennemføres en markant skærpelse af bødestraffene for overtrædelse af hundeloven, såsanktionen afspejler grovheden af overtrædelsen. Det nuværende bødeniveau er for lavt.Forbud mod at eje hundeRetten til at eje og holde hund bør kunne fratages personer, der af politiet får pålagt at aflive enhund, hvis dette sker som følge af hundens farlighed.AflivningHjemlen i hundeloven bør tydeliggøres, så aflivning af hunde, der skambider, bliver hovedreglenfrem for undtagelsen.Elementer der skal undersøges nærmere af regeringens hundeudvalg:HundekørekortEt obligatorisk hundekørekort: Udvalgets undersøgelse bør omfatte omfang, fordele, ulemper ogomkostninger ved et kørekort.Central databaseUdvalgets undersøgelse bør omfatte fordele, ulemper og omkostninger ved en central databasehos politiet, hvor pålæg og bøder til hundeejere skal fremgå.