Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 10. november 2008 stillet følgende spørgsmål nr. 5 (B10), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod (EL).

 

 

Spørgsmål nr. 5:

”Ministeren bedes oplyse, om Arbejdstilsynet har foretaget undersøgelser af det psykiske arbejdsmiljø for denne gruppe, f.eks. ved brug af de tilsynsmetoder, som Arbejdstilsynet normalt bruger ved tilsyn med det psykiske arbejdsmiljø?”

 

 

Endeligt svar:

Jeg har indhentet en udtalelse fra Arbejdstilsynet, som oplyser følgende:

 

”Arbejdstilsynet har siden november 2007 afprøvet en metode med screening og tilpasset tilsyn over for de udenlandske virksomheder. Herudover har Arbejdstilsynet løbende gennemført detailtilsyn, dvs. tilsyn med et konkret og afgrænset arbejdsmiljøproblem på en virksomhed, fx fordi Arbejdstilsynet har mistanke om et alvorligt arbejdsmiljøproblem på virksomheden.

 

Ved screening af virksomheder - uanset om der er tale om udenlandske eller danske virksomheder - har Arbejdstilsynet instrueret de tilsynsførende i altid at undersøge, om der kan være psykiske arbejdsmiljøproblemer. Hvis det er tilfældet, gennemfører Arbejdstilsynet et tilpasset tilsyn i virksomheden, hvor Arbejdstilsynet foretager en nærmere vurdering af, om der er væsentlige problemer med det psykiske arbejdsmiljø.

 

Der er dog ofte visse vanskeligheder forbundet med at kommunikere med udenlandsk arbejdskraft om psykisk arbejdsmiljø. Bl.a. fordi udenlandske arbejdsgivere og arbejdstagere ofte ikke forstår, at psykisk arbejdsmiljø er en del af arbejdsmiljøet. Danmark er i vid udstrækning foregangsland i forhold til at undersøge og regulere psykisk arbejdsmiljø.

 

Arbejdstilsynet har generelt fokus på de udfordringer, der er i forbindelse med tilsyn med udenlandske virksomheder og udenlandsk arbejdskraft, herunder også fokus på udfordringerne med at undersøge det psykiske arbejdsmiljø.”

 

 

 

 

Jeg kan henholde mig til Arbejdstilsynets oplysninger.

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen