Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 10. november 2008 stillet følgende spørgsmål nr. 1 (B 10), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod.

 

 

Spørgsmål nr. 1:

”Ministeren bedes oplyse, i hvilket omfang Arbejdstilsynet har foretaget anmeldelse til SKAT på baggrund af mistanke om ulovlige forhold ved beskæftigelse af udenlandsk arbejdskraft? Der ønskes oplysning om antal anmeldelser i 2006, 2007 og 2008.”

 

 

Endeligt svar:

Jeg har fra Arbejdstilsynet fået oplyst, at Arbejdstilsynet ikke registrerer anmeldelser, der er afgivet til SKAT. En rundspørge til Arbejdstilsynets fire tilsynscentre viser, at Arbejdstilsynet kontakter SKAT både i forbindelse med det almindelige tilsynsarbejde og under de særlige bygge- og anlægsaktioner, som er omtalt i mit svar på spørgsmål 4.

 

Arbejdstilsynet videregiver ved bygge- og anlægsaktionerne oplysninger om udenlandske beskæftigede og udenlandske virksomheder til SKAT.

 

I forbindelse med én af de særlige bygge- og anlægsaktioner i 2008 blev der desuden gennemført et pilotprojekt, hvor Arbejdstilsynet og SKAT i en region gennemførte fælles kontrolaktioner. I dette pilotprojekt var der bl.a. fokus på videregivelse af oplysninger.

 

Arbejdstilsynet og SKAT drøfter med baggrund i det ovenstående pilotprojekt mulighederne for at udarbejde en samarbejdsaftale, som bl.a. vil indeholde eksempler på, i hvilke situationer myndighederne bør underrette hinanden.

 

Både SKAT og Arbejdstilsynet har således mulighed for at videregive oplysninger, såfremt der gøres observationer, der giver anledning til mistanke om overtrædelse af regler på den anden myndigheds område.

 

 

 

 

 

Flere af Arbejdstilsynets tilsynscentre deltager derudover aktivt i politiets kontaktudvalg om illegal arbejdskraft, der er oprettet i hver af landets politikredse. Udover politiet og repræsentanter for arbejdsmarkedets parter m.fl. er SKAT også ofte repræsenteret i disse udvalg.

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen