Kulturudvalget 2008-09
KUU Alm.del
Offentligt
731483_0001.png
731483_0002.png
Notat
Tekniske muligheder og perspektiver ved DRMDRM (Digital Radio Mondial) er en forholdsvis ny radioteknologi, der muliggørudsendelse af radiofoni i digital kvalitet på de gamle lang-, mellem- og kortbølgefrekvenser (f.eks. Kalundborg 243 kHz), også kaldet AM-frekvenser.Dette notat vil kortfattet beskrive de tekniske muligheder og perspektiver vedDRM. Afslutningsvis vil den nyere udvidelse til DRM, DRM+, også blive nævnt.DRM kan anvendes på lang-, mellem- og kortbølgefrekvenser (indtil 30 MHz).DRM har overordnet følgende egenskaber:Mulighed for mere end et program-indhold på én frekvens, f.eks.oen musikkanal i høj lydkvalitet og en talekanal med nyhederoindtil fire talekanaler med nyhederoen musikkanal i høj lydkvalitet og en datakanal med still-billedereller tekstTilsvarende eller bedre dækning end den hidtidige dækning med de ana-loge udsendelser på de gamle AM-frekvenser, f.eks.oKalundborg 243 kHzoKalundborg 1062 kHzModtagelse af DRM kræver, at man anskaffer ny radio, der understøtterDRM.Udbuddet af DRM-radioer er stadig stærkt begrænset, og priserne starterved cirka 1400 kr.Danmark har i øjeblikket en række frekvensrettigheder til lang- og mellembølge,som vil kunne anvendes til DRM. Disse omfatter (senderettigheder på Grønlandog Færøerne er ikke medtaget):Kalundborg 243 kHzKalundborg 1062 kHzSkive 1431 kHzKøbenhavn 1431 kHzOmfanget af disse frekvensrettigheder fremgår af den såkaldte Genéve 1975-aftale, der har status af traktat, og er tiltrådt af stort set samtlige lande i verden pånær ITU region 2 (Nord- og Sydamerika).Der er i øjeblikket udstedt frekvenstilladelse til DR på Kalundborg 243 kHz ogKalundborg 1062 kHz.IT- og Telestyrelsen vil umiddelbart kunne udstede en frekvenstilladelse til DRMpå senderettighederne under forudsætning af en reduktion i den udstrålede sende-effekt i forhold til den analoge AM-senderettighed. Denne reduktion forventesikke at medføre ringere dækning end for den forrige analoge udsendelse.Da Danmarks rettigheder til f.eks. Kalundborg 243 kHz er sikret ved såvel anfø-relsen i Genéve 1975-planen som optagelse i ITU’s frekvensregister under Radio-reglementets artikel 11, er den egentlige anvendelse af Kalundborg 243 kHz ikkeaf direkte betydning for Danmarks muligheder for at beholde frekvensrettighe-den.
26. august 2009

IT- og Telestyrelsen

Holsteinsgade 632100 København ØTelefonTelefaxE-postNetstedCVR-nr.3545 00003545 0010[email protected]www.itst.dk26769388
SagsbehandlerJeppe Tanderup KristensenTelefonTelefaxE-post3545 02243545 0010[email protected]
Sagsnr.Dok nr.Side1/1
Skulle det dog mod forventning komme til, at Genéve 1975-aftalen skal revidereseller genforhandles, vil det dog altid stille Danmark i en bedre forhandlingssitua-tion at kunne dokumentere den faktiske anvendelse af eksisterende frekvensret-tigheder (f.eks. Kalundborg 243 kHz) og dermed det fortsatte behov for adgangentil disse og eventuelt nye frekvensressourcer.Det bemærkes i øvrigt, at DRM stadig er langt fra at være en kommerciel suc-cess, alene henset til det stærkt begrænsede udbud af DRM-radioer på markedet.IT- og Telestyrelsen har således kun modtaget én henvendelse fra en virksomhed,der var interesseret i at sende DRM i Danmark.Tekniske muligheder ved DRM+Den nyeste udvidelse til DRM, DRM+, sigter på at kunne anvendes indtil 174MHz. DRM+ er stadigvæk i testfasen og er endnu ikke kommercielt tilgængelig.Under danske forhold er DRM+ særlig interessant da det kan anvendes til udsen-delse af radiofoni i meget høj lydkvalitet i VHF bånd I.Dele af VHF bånd I (54-68 MHz) anvendes pt. til analog udsendelse af DR1 iKøbenhavn og på Fyn, men bliver ledige efter 1. november 2009, da dette fre-kvensområde ikke indgår i MUX1-8. Disse frekvenser vil derfor potentielt kunneanvendes til DRM+.DRM+ sigter endvidere på at kunne anvendes i FM-båndet 87,5-108 MHz for atkunne være en digital afløser til den nuværende analoge udsendelse af radio iFM-båndet.For at kunne modtage DRM+ vil man skulle købe en DRM+ modtager. De eksi-sterende DRM-modtagere, der pt. er på markedet, vil derfor ikke kunne anven-des.PerspektiveringI Danmark bliver der allerede udsendt digital radio ved hjælp af DAB (DigitalAudio Broadcast). Forskellen mellem DAB og DRM består primært i, at de an-vender forskellige radiofrekvenser, dette resulterer helt overordnet i, at:DAB kræver mange sendereDAB kan sende mange radioprogrammerDAB dækker kun landområderne og de indre farvande i DanmarkDRM kan dække store land- og havområder med kun én senderDRM har kun kapacitet til ét radioprogram i høj lydkvalitetDRM er således primært kendetegnet ved evnen til at kunne dække store landom-råder eller fjerne havområder med et enkelt radioprogram, mens DAB er kende-tegnet ved at kunne tilbyde et stort programudbud i tætbefolkede områder.

IT- og Telestyrelsen

Side
2/2