Erhvervsudvalget 2008-09
ERU Alm.del
Offentligt
741656_0001.png
741656_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
9. oktober 2009

Besvarelse af spørgsmål 228 alm. del stillet af Erhvervsudvalget den

14. september 2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Benny En-

gelbrecht (S).

ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.Fax
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85

Spørgsmål 228:

Ministeren bedes redegøre for, om det er i strid med gældende retnings-linjer, når udstedere af kreditkort udarbejder ansøgningsblanketter på ensådan måde, at det er udfyldt på forhånd, så der opstår højtforrentet gæld,når kreditkortet anvendes.
CVR-nr
[email protected]www.oem.dk

Svar:

Forbrugerombudsmanden fører tilsyn med markedsføringsloven og lovom visse betalingsmidler. Derfor har jeg til brug for besvarelsen indhentetfølgende bidrag fra Forbrugerombudsmanden, hvortil jeg kan henholdemig:”Indledningsvis bemærkes, at Forbrugerombudsmanden ikke har udstedtretningslinjer på området efter markedsføringsloven.Når en forbruger ansøger om et kreditkort, hvortil der er knyttet en kredit,skal det samtidig aftales, hvorledes køb foretaget med kortet skal betales,fx betaling over flere måneder eller betaling af det fulde beløb hver må-ned.Det er Forbrugerombudsmandens opfattelse, at det følger af markedsfø-ringslovens § 1 om god markedsføringsskik og generalklausulen i § 4 ilov om visse betalingsmidler, at en forbruger ved indgåelse af aftale omkreditkort skal have mulighed for at aftale, at køb foretaget med kortet,skal betales hver måned. Dette er ikke til hinder for, at det konkret kan af-tales, at der skal betales en kreditrente fra købstidspunktet og indtil beta-ling sker.Forbrugeren skal tydeligt gøres opmærksom på sine rettigheder og for-pligtelser, herunder de vilkår aftalen om kreditkortet og kreditaftalen ind-gås på. Det må således også tydeligt fremgå, om forbrugeren ønsker atkøb, der er sket med kreditkortet, afvikles hver måned eller over fleremåneder, og i sidstnævnte tilfælde således at kreditten udnyttes mod beta-ling af renter. Dette må være op til forbrugeren selv at vælge om kreditten
2/2
ønskes brugt.Såfremt en ansøgningsblanket ikke lever op til disse krav, fx ved at blan-ketten er forhåndsudfyldt til at alle køb skal betales afdragsvis med ydel-ser på fx 20 % af saldoen, vil dette efter omstændighederne kunne ansesfor at være i strid med god markedsføringsskik og § 4 i lov om visse beta-lingsmidler. Det bemærkes, at lov om visse betalingsmidler ophæves pr.1. november 2009 og erstattes af lov om betalingstjenester.”