Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 2 vedrørende forslag til lov om ægteskabets indgåelse og opløsning og forskellige andre love samt ophævelse af lov om registreret partnerskab (Ægteskab mellem to personer af samme køn) (L 67), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 10. april 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Ole Hasselgaard

 


Spørgsmål nr. 2 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ægteskabets indgåelse og opløsning og forskellige andre love samt ophævelse af lov om registreret partnerskab (Ægteskab mellem to personer af samme køn) (L 67):

 

”Ministeren bedes kommentere henvendelse af 10/4-08 fra Nordisk Netværk for Ægteskabet, jf. L 67 – bilag 2.”

 

Svar:

 

Nordisk Netværk for Ægteskabet anfører bl.a., at det traditionelle ægteskab er et forhold mellem en mand og en kvinde, der indstifter et forplantningsdygtigt forhold.

 

Som jeg tilkendegav under førstebehandlingen af lovforslaget den 9. april 2008, kan regeringen ikke støtte forslaget om at lade lovgivningens regler om ægteskab udvide til helt generelt også at finde anvendelse på partnerskaber mellem personer af samme køn.

 

Jeg anførte desuden, at der til dels gør sig forskellige hensyn gældende for henholdsvis ægteskaber, som er mellem to personer af forskelligt køn, og registrerede partnerskaber, som er mellem to personer af samme køn.

 

Den lovgivning, som lovforslaget lægger op til at gøre fuldstændig kønsneutral, dvs. ægteskabsloven, lov om ægteskabets retsvirkninger og afledet lovgivning i øvrigt, er indholdsmæssigt og i sin struktur udformet ud fra en forudsætning om, at ægteskab indgås imellem personer af forskelligt køn. Det samme gør sig gældende for børneloven, som i sin grundstruktur hviler på forudsætningen om forskelligt køn og på biologien i den sammenhæng. Der ses ikke med lovforslaget at være taget stilling til eventuelle overordnede konsekvenser af disse forhold.