Folketingets Finansudvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             15. april 2008

Dok.id       

J. nr.           004-U06-38

Deres ref.

  

 

Finansudvalget har i brev af 31. marts 2008 stillet mig følgende spørgsmål 3 til L 57. Jeg har forelagt spørgsmålet for velfærdsministeren og kan henholde mig til vedlagte svar fra Velfærdsministeriet:

 

§ 28 Spørgsmål nr. 3:

”Ad § 15.91.24. Tilskud til færgedrift

 I "Aftaler om Finansloven for 2008" angives på side 45:

 

"Kommuner med tilhørende øer har særlige udgifter bl.a. til anskaffelse og drift af færger til de pågældende øer. Støtte til færgerne indgår allerede som en del af det generelle tilskud til ø-kommuner. I forbindelse med anskaffelse af en ny færge kan den enkelte kommune dog opleve et særligt økonomisk pres."

 

For så vidt angør Venø Færgefart og Struer Kommunes støtte hertil bemærkes følgende:

 

Struer Kommune får i 2008 tilført 2.052.000 kr. via udligningsordningen som ø-tilskud.

Heroverfor står en nettoudgift på 3.191.000 kr. alene til drift af Venø Færgefart, idet udgiften udgør 5.754.000 kr. mod en billetindtægt på 2.563.000 kr. Alt i alt en udgift for kommunen ud over ø-tilskuddet alene på færgefarten på 1.139.000 kr. Hertil kommer de øvrige merudgifter der er til et ø-samfund med 200 beboere.

 

Anskaffelse af 2 nye færger er skønnet at koste 37 mio. kr. og nødvendig ombygning af færgelejet er skønnet til ca. 12 mio. kr. Hertil kommer udgifter til projektering på ca. 800.000 kr. I alt en udgift på ca. 50 mio. kr. i 2007 prisniveau.

 

Struer Kommune påregner derfor at skulle optage lån på min. ca. 40 mio. kr.

 

De nye færger vil kunne indrettes mere hensigtsmæssigt og derved reducere udgiften til drift med ca. 1 mio. kr. årligt. Imidlertid vil renter og afdrag på et 25 årigt lån betyde en merudgift for kommunen på ca. 3,2 mio. kr. årligt, når investeringen er gennemført.

 

Struer Kommunes udgiftsramme vil følgelig blive belastet med yderligere mindst 2,2 mio. kr. i 2007 prisniveau som følge af udskiftningen af færgerne.

 

Udvalget anmoder om ministerens kommentarer til ovenstående og herunder til, om ministeren finder det rimeligt, at mindre kommuner som Struer skal afholde så store udgifter selv samt om, ministeren vil sikre mere retfærdige forhold på dette område i fremtiden.”

 

Svar:

 

”Velfærdsministeriet kan oplyse, at omlægningen af færgestøtten til et generelt tilskud skal ses på baggrund af, at der med kommunalreformen er sikret større og mere bæredygtige kommuner, der kan sikre en effektiv færgebetjening af de mindre øer.

               

En del af tilskuddet er ligeledes begrundet i de særlige udgifter kommuner med mindre øer har, som de nye og større kommuner dog vil være mere robuste i forhold til, herunder kommunale initiativer til sikre udvikling, og ikke afvikling, af øsamfundene.

 

Omlægningen af støtten har flere fordele, bl.a. er denne i tråd med den generelle ambition i kommunalreformen om at give kommunerne større selvstændighed.

 

På trods af dette betyder den nye ordning dog, at der for en kommune med et aktuelt investeringsbehov kan være en vis økonomisk belastning - også selvom kommunerne via lånebekendtgørelsen kan låne til færgeinvesteringer og dermed sprede investeringsudgiften ud over en årrække - da kommunen på det konkrete tidspunkt skal finansiere hovedparten af udgiften selv og i det pågældende år kun modtager det løbende tilskud. Den forventede levetid for en nyanskaffet færge kan i øvrigt meget vel forventes at være mere end 25 år, som jf. lånebekendtgørelsen er den øvre grænse for løbetiden på et lån.

 

Som led i Aftale om Finansloven for 2008, er der afsat en tilsagnspulje på 20 mio. kr. årligt i 2008-10, hvorfra der efter ansøgning og under hensyntagen til den enkelte kommunes økonomiske situation, kan ydes engangstilskud til udgifter i forbindelse med anskaffelse af nye færger. De 20 mio. kr. er således en markant forøgelse af det samlede tilskud til færgedrift og færgeinvesteringer, der i 2008 i forvejen udgør 76,2 mio. kr.

 

Puljen vil kunne søges af kommuner med tilhørende øer, herunder også Struer Kommune.

 

Velfærdsministeriet er i øjeblikket i færd med at udarbejde retningslinjer for puljen, og disse forventes at være på plads i løbet af april. Herefter vil kommunen have mulighed for, på lige fod med andre ansøgningsberettigede kommuner, at indgive en ansøgning efter de opstillede retningslinjer.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Carina Christensen