L 187 Forslag til lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven, kursgevinstloven og forskellige andre love.

(Fraflytterbeskatning af aktier og fradrag for tab på varekreditter til udenlandske koncernselskaber).

Af: Skatteminister Kristian Jensen (V)
Udvalg: Skatteudvalget
Samling: 2007-08 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 30-05-2008

Fremsættelsestale af lovforslag

20072_l187_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (30. maj 2008)

Skatteministeren (Kristian Jensen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven, kildeskatteloven og kursgevinstloven. (Fraflytterbeskatning af aktier og fradrag for tab på varekreditter til udenlandske koncernselskaber).

(Lovforslag nr. L 187).

Lovforslaget har til formål at rette op på en række uhensigtsmæssigheder, som kan give anledning til utilsigtet brug af skattereglerne.


Lovforslaget indeholder følgende elementer:


- Ændring af reglerne om fraflytterbeskatning af aktier, således at henstandsbeløb forfalder i takt med udbytteudlodninger m.m. og aktieafståelser, hvor der er en lavere beskatning end efter danske regler. Samtidig afskaffes adgangen til omberegning og reglen om bortfald af fraflytterbeskatningen ved flytning tilbage til Danmark ophæves. I stedet gælder den almindelige regel om indgangsværdier.

- Begrænsning af adgangen til fradrag for tab på varekreditter til udenlandske koncernforbundne selskaber, således at der i Danmark alene gives fradrag, når gevinsten for debitorselskabet er skattepligtig eller omfattet af regler om

nedsættelse af uudnyttede, fradragsberettigede underskud og tab. Hermed afskæres muligheden for, at det udenlandske koncernselskabs underskud kan fradrages to gange, dels i Danmark, dels i udlandet.



Lovforslaget vil forhindre utilsigtede provenutab.


Det foreslås, at ændringerne skal have virkning fra og med fremsættelsesdagen. Begrundelsen er, at et senere virkningstidspunkt vil kunne tilskynde til en hurtig udnyttelse af de utilsigtede virkninger af de gældende regler med deraf følgende risiko for et betydeligt provenutab for det offentlige.


Forslaget fremsættes med henblik på vedtagelse i indeværende folketingssamling. 1. behandlingen af forslaget vil ske i juni måned, og der sigtes mod vedtagelse i september 2008 i forbindelse med behandling af forslaget til finansloven 2009.


Lovforslaget sendes i høring i forbindelse med fremsættelsen. Forslaget ønskes 1. behandlet inden høringssvar og høringsnotat foreligger.


Den sene fremsættelse skyldes, at Skatteministeriet først for nylig er blevet opmærksom på, at de pågældende regler kan anvendes på en utilsigtet måde.


Idet jeg i øvrigt henviser til bemærkningerne til lovforslaget, skal jeg anbefale lovforslaget til Folketingets hurtige og velvillige behandling.