ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

 

14. maj 2008

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr.   10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk

 

 

 

 

 

Besvarelse af spørgsmål 7 (L 120) stillet af Folketingets Erhvervsudvalg den 24. april 2008.

 

 

Spørgsmål 7:

”Vil ministeren oplyse, hvorledes det forvaltningsretlige princip om proportionalitet harmonerer med brugen af § 39, når Erhvervs- og Selskabsstyrelsen allerede har adgang til revisionsvirksomhedens arbejdspapirer og andre dokumenter som led i den stikprøvevise kvalitetskontrol?”

 

Svar:

Som nævnt i min besvarelse af spørgsmål 6 er der hverken metodisk eller tidsmæssig sammenhæng mellem Revisortilsynets kvalitetskontroller og den undersøgelsesbeføjelse, lovforslaget tillægger Erhvervs- og Selskabsstyrelsen.

 

Det forvaltningsretlige princip om proportionalitet medfører, at den offentlige myndighed skal vælge den mindst indgribende foranstaltning, og at et indgreb overfor en borger skal stå i rimeligt forhold til målet. Retssikkerhedslovens § 2 lovfæster det forvaltningsmæssige princip om proportionalitet, ligesom loven opstiller en række processuelle regler, som den offentlige myndighed skal følge – f. eks. i forbindelse med en undersøgelse efter lovforslaget.

 

Det er afgørende for at kunne konstatere, korrigere og forhindre overtrædelser af revisorlovgivningen i en revisionsvirksomhed, at styrelsen får adgang til de alle de nødvendige oplysninger. Retssikkerhedsloven anfører bl.a., at myndigheden skal underrette parten om den iværksatte undersøgelse samt det forestående besøg. Det skal bemærkes, at størstedelen af undersøgelserne og tilvejebringelsen af de relevante oplysninger, forventes at blive gennemført via en dialog mellem Erhvervs- og Selskabsstyrelsen og den konkrete revisionsvirksomhed, uden at der således er behov for at foretage en undersøgelse ude hos virksomheden. Brugen af undersøgelser efter § 39 vil derfor være i fuld overensstemmelse med det forvaltningsmæssige princip om proportionalitet.