J.nr. MST-103-00001

 

Den

 

 

 

 

 

 

 

 

Miljøministerens svar på spørgsmål nr. 5 ad L 118 og L 119 stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

 

Spørgsmål 5

Vil ministeren redegøre for, hvor detaljeret der vil blive udarbejdet retningslinier for, hvordan brugere skal løfte beviskravet om korrekt anvendelse af produkter efter de af producenter udarbejdede forskrifter, men hvor der er alligevel sker en miljøskadelig virkning, således at brugeren fritages for ansvar?

 

Svar

Der vil ikke blive udarbejdet detaljerede retningslinier for, hvordan brugere skal godtgøre, at brugen var i overensstemmelse med forskrifterne for brug, og at brugerne ikke har udvist uforsvarlig adfærd i forbindelse med brugen.

 

Fordelingen af det ubetingede ansvar for miljøskader mellem producent/importør og brugere knytter sig til anvendelse af forskellige produkter, der anvendes i mange forskellige sammenhænge. Producent/importør-ansvaret kan dermed blive relevant i meget forskellige situationer. Det vurderes derfor ikke på nuværende tidspunkt at være muligt at fastlægge præcise og detaljerede retningslinier for tilsynsmyndighedernes vurdering af denne problemstilling i alle disse mulige situationer. Tilsynsmyndighederne forudsættes derfor i hver enkelt situation at foretage en konkret vurdering.

 

Det lægges til grund, at tilsynsmyndighedens vurdering skal tage udgangspunkt i dels oplysningerne om den formodede miljøskades karakter dels de oplysninger som brugeren tilvejebringer om sin anvendelse af produktet.

 

På den baggrund er det væsentligt for brugerne bedst muligt at belyse og dokumentere sin brug af produkterne. Dette kan ske ved at tilvejebringe oplysninger om og dokumentere indkøb og brug af produkterne. Dokumentation kan være regnskabsbilag, indholdsdeklarationer for produkterne – eventuelt kan en kontrolanalyse af produktet overvejes, gødnings- og sprøjteplaner, virksomhedernes eventuelle interne instrukser om anvendelsen af produkterne, opgørelser af (rest)beholdningen af produkterne m.v. Derudover kan brugerne forelægge egne og eventuelle medarbejderes forklaringer, og forklaringer fra eventuelle tredjemænd, som har viden om brugen af produkterne, kan tillægges betydning. Tredjemænd kan i denne sammenhæng f.eks. være eksterne miljøverifikatorer eller andre, der er certificerede til at varetage akkreditering af en virksomheds miljøledelse og/eller kvalitetsstyring.

 

Â