Til

                      Folketinget - Skatteudvalget

 

 

L 86 - Forslag til Lov om aktieavancebeskatningsloven, skattekontrolloven og andre skattelove (Ændring af sondringen mellem børsnoterede og unoterede aktier).

 

Hermed sendes i 5 eksemplarer svar på spørgsmål nr. 14 og 15 af 4. april 2008.

 

 

 

 

 

 

Kristian Jensen

                                                                 /  Lise Bo Nielsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spørgsmål 14: Ministeren bedes oplyse om der med lovændringen åbnes muligheder for skattearbitrage, nå der ændres fra et kildeartsbegrænset fradrag til fuldt fradrag.

Svar: Jeg kan henvise til mit svar på spørgsmål 13.


Spørgsmål 15: Ministeren bedes redegøre for, om der i den nuværende skattelovgivning findes områder, hvor positiv indkomst beskattes med en lavere sats end skatteværdien af en tilsvarende negativ indkomst.

Svar: Kapitalindkomsten opgøres som et nettobeløb. Fradragsværdien af negativ kapitalindkomst beror således på størrelsen af årets positive kapitalindkomst. Jo større positiv kapitalindkomst jo højere fradragsværdi får den negative kapitalindkomst. Aktieindkomst opgøres tilsvarende som et nettobeløb. Fradragsværdien for aktietab beror dermed på størrelsen af årets udbytter og aktiegevinster. 

Uagtet at fradragsværdien af et aktietab konkret kan afvige fra beskatningen af positiv aktieindkomst, er beskatningen af aktieindkomst grundlæggende symmetrisk. Positiv aktieindkomst beskattes med 28/43/45 pct. baseret på aktieindkomstens størrelse. Tilsvarende beregnes skatteværdien af negativ aktieindkomst med 28/43/45 pct. baseret på størrelsen af den negative aktieindkomst.

Og for at præcisere - fuldt fradrag/fradrag i anden indkomst betyder IKKE, at aktietab kan fradrages i lønindkomsten. Aktietab kan IKKE få en fradragsværdi på  59 pct.

Fuldt fradrag i tabsåret betyder, at der sker en omregning af tabet til skatteværdien heraf. Skatteværdien vil svare til skattesatsen for aktieindkomst, dvs. 28/43/45 pct. alt efter størrelsen af det konstaterede tab. Det herefter beregnede skattebeløb kan så fradrages i den skat, som aktionæren i det pågældende indkomstår skal betale af sin øvrige indkomst.