Høringsnotat til forslag til lov om arbejdstid

for mobile lønmodtagere, der udfører interoperable grænseoverskridende tjenester i jernbanesektoren

 

 

 

Lovudkastet med bilag blev den 20. januar 2008 sendt i høring hos Kommunernes Lands­fore­ning, Danske Regioner, Dansk Arbejdsgiverforening, Sammenslutningen af Land­brugets Arbejdsgiverforeninger, Finanssektorens Arbejdsgiver­forening, Kristelig Arbejds­giver­fo­re­ning, Landsorganisationen i Danmark, FTF, Akademi­ker­nes Centralorganisation, Kristelig Fagbevægelse, Ledernes Hoved­organisation, Central­organi­sa­ti­o­ner­nes Fællesudvalg, Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte, Advokatrådet, Personale­sty­relsen og Dommer­foreningen.

 

Beskæftigelsesministeriet har i den anledning kun modtaget høringssvar fra 3

af de 16 høringsberettigede organisationer. Dette må ses i sammenhæng med det sektorspecifikke direktiv, og at implementeringen har været behandlet i en særligt nedsat arbejds­grup­pe, hvor de relevante parter inden for jernbanesektoren deltog, og efterfølgende sendt til eventuelle bemærkninger i det faste implementeringsudvalg i Beskæftigelsesministeriet.

 

Alle høringssvar har været uden bemærkninger til lovforslaget.

 

Beskæftigelsesministeriet har dog fundet anledning til i forslagets almindelige bemærkninger (afsnit 2 om gældende ret og 5 om forholdet til anden lovgivning) at foretage en præcisering. Herved er det præciseret, at aftalens specielle bestemmelser om hviletid og hvileperioder (artiklerne 3 og 4 om daglige hvileperioder og artikel 6 om ugentlig hvileperiode) har forrang frem for arbejdstidsdirektivets – og dermed arbejdsmiljølovens – generelle hviletidsbestemmelser (om hvileperioder og fri­døgn). Ligeledes er det i bemærkningerne præciseret, at hvis en lønmodtager også udfører andet arbejde, der ikke er reguleret i aftalen, vil de generelle regler, herunder eksempelvis arbejdsmiljølovens hviletidsbestemmelser, finde anvendelse i relation til dette arbejde.