Folketingets Kirkeudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

Kirkeministeriet
Frederiksholms Kanal 21
Postboks 2123
1015 København K
www.km.dk

Telefon  3392 3390
Telefax  3392 3913
e-post    [email protected]

Dokument nr. 363828

Dato: 27. marts 2008

 

Folketingets Kirkeudvalg har ved brev af 5. marts 2008 bedt om kirkeministerens besvarelse af spørgsmål 1 vedrørende L 75, Forslag til lov om ændring af lov om begravelse og ligbrænding. (Lempelse af krav til kommunale begravelsespladser m.v.).

”Under henvisning til debatten under førstebehandling af lovforslaget, bedes ministeren oplyse, om ministeren agter at fremsætte et ændringsforslag omkring adgangen til at få sin aske spredt over havet, undtagelsesvis – f.eks. ved uventede dødsfald – vil kunne ske, uden at den afdøde skriftligt har fremsat ønske herom, hvis der på anden måde er fuld og hel sikkerhed for, at askespredningen er den afdødes ønske?”

Svar:

Såfremt udvalget ønsker det, er jeg indstillet på at fremsætte et ændringsforslag, der kan formuleres således:

 
Ændringsforslag

 

Af……tiltrådt af.…:

Til § 1

1) I det under nr. 1 foreslåede § 3, stk. 3 indsættes som 2.-4. pkt.:

”Kravet om skriftlighed kan fraviges, når det er utvivlsomt, at det var afdødes ønske, at asken skulle spredes over åbent hav. Begravelsesmyndigheden træffer afgørelse, om kravet om skriftlighed kan fraviges. Fremsættes der indsigelse mod begravelsesmyndighedens afgørelse, og tages indsigelsen ikke til følge, forelægger begravelsesmyndigheden afgørelsen for skifteretten, der træffer afgørelse ved en kendelse, der ikke kan kæres.”

[Fravigelse af kravet om skriftlighed]

 

Bemærkninger

Kirkeministeren har under behandlingen af lovforslaget tilkendegivet, at da spredning af asken over åbent hav ikke er det almindelige ønske til begravelse, vil det med henblik på at sikre afdødes ønske om begravelsesform være hensigtsmæssigt, at lovforslaget suppleres med en bestemmelse, hvorefter kravet om skriftlighed kan fraviges, når det er utvivlsomt, at det var afdødes ønske, at asken skulle spredes over åbent hav.

Det foreslås, at begravelsesmyndigheden  - tilsvarende begravelseslovens kapitel 2 - træffer afgørelse om, hvorvidt kravet om skriftlighed kan fraviges.

Ved afgørelse herom skal ønsker, som afdøde har fremsat efter sit fyldte 15. år efterkommes. Foreligger der ingen tilkendegivelser fra afdøde, vil der ikke være adgang til at fravige kravet om skriftlighed, medmindre det på anden måde kan godtgøres, at det var afdødes ønske, at asken skulle spredes over åbent hav.

Der vil være adgang til at indbringe begravelsesmyndighedens afgørelse for skifteretten, der træffer afgørelse ved kendelse, der ikke kan kæres.

 

 

Birthe Rønn Hornbech

 

/ Paolo Perotti  Â