Den 22. januar 2008

J.nr. 103-00063

 

 

 

Miljøministerens svar på spørgsmål nr. 10 til L 4 stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

 

Spørgsmål 10     

Vil Ministeren fremsende en beregning af de ressourcer, der i dag bruges på tilsyn med landbrugets anvendelse af plantebeskyttelsesmidler med tre instanser.

 

Svar

Kemikaliehandlingsplanens aftaleparter bestående af Regeringen og Folketingets partier besluttede den 27. oktober 2005, at tilsynet med landbrugets anvendelse af plantebeskyttelsesmidler skulle samles fra de hidtil tre tilsynsmyndigheder til én myndighed, Plantedirektoratet. Den første og største flytning skete pr. 1. april 2006 ved bekendtgørelse nr. 227 af 16. marts 2006 om ændring af bekendtgørelse om bekæmpelsesmidler (henlæggelse af visse tilsynsopgaver til Plantedirektoratet), hvor Miljøstyrelsens tilsyn med opbevaring, besiddelse og anvendelse af plantebeskyttelsesmidler hos landmænd blev overdraget til Plantedirektoratet. Miljøstyrelsen udfører herefter ikke tilsyn med plantebeskyttelsesmidler på landbrug, hvorimod Miljøstyrelsen fortsat fører tilsyn med import og salg af plantebeskyttelsesmidler. Kommunerne fører fortsat kontrol med, om landmanden har den fornødne uddannelse til at foretage sprøjtning med plantebeskyttelsesmidler, indtil kontrollen med vedtagelsen af lovforslaget kan overdrages fra kommunerne til Plantedirektoratet.

 

Plantedirektoratet har oplyst, at deres driftsbudget er 1,7 mill. kr til kontrol med opbevaring, besiddelse og anvendelse af plantebeskyttelsesmidler, 0,6 mill. kr til kontrol med sprøjtejournaler og 0,4 mill. kr til eftersyn af sprøjteudstyr, i alt 2,7 mill kr.

 

KL har oplyst at kommunernes driftsbudget til tilsyn med sprøjtebeviser er 300.000 kr. Dette tal stammer fra den kompensation kommunerne fik i 1997, hvilket i PL 2007 vil udgøre 400.000 kr.

 

Miljøstyrelsen fører ikke mere tilsyn med plantebeskyttelsesmidler på landbrug, hvorimod Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion fører tilsyn med import og salg af plantebeskyttelsesmidler. Dette tilsyn er ikke opgjort særskilt på driftsbudgettet, men udgør en andel af Miljøstyrelsens samlede budget.