Til

                      Folketinget - Skatteudvalget

 

 

L     31- Forslag til Lov om ændring af forskellige skattelove (Diverse EU-tilpasninger af skattelovgivningen m.v.).

 

Hermed sendes i 5 eksemplarer svar på spørgsmål nr. 27-28 af 22. januar 2008.

 

 

 

 

 

 

Kristian Jensen

                                                                 /  Lise Bo Nielsen

 


Spørgsmål 27:

Ministeren anmodes om at oplyse, om lovforslagets § 8, nr. 1, og § 12, stk. 5, vedrørende konsekvenserne af en udenlandsk konkurs betyder, at underskud, der er påløbet i et sambeskattet udenlandsk datterselskab, der er erklæret konkurs inden 5. december 2007, kan medregnes i sambeskatningsindkomsten i det år, hvor selskabet blev erklæret konkurs, og i givet fald fremføres til modregning hos andre selskaber i de efterfølgende indkomstår, og at dette gælder såvel skattemæssigt underskud i konkursåret, underskud i indkomstår før konkursåret, der ikke er modregnet i andre sambeskattede selskabers indkomst i årene før konkursåret, samt om der kan opgøres underskud i årene under konkursbehandling, og disse underskud kan fremføres efter reglerne i LL § 15, uanset hvornår konkursen er afsluttet?

 

Svar: Det bemærkes indledningsvis, at spørgsmålet forudsætter, at det pågældende selskab er en del af en international sambeskatning, jf. selskabsskattelovens § 31 A.

De foreslåede ændringer vedrørende behandlingen af sambeskattede udenlandske selskaber, der går konkurs, har virkning for konkursdekreter, der afsiges den 5. december 2007 eller senere. Hvis konkursdekretet er afsagt før denne dato, vil lovforslagets regler ikke finde anvendelse.

I stedet gælder den retstilstand, som er fastslået med Landsskatterettens kendelse i SKM2007.419, som indebærer, at et selskab uden for Norden kan fortsætte under sambeskatningen også efter konkursen. Det indebærer også, at selskabets eventuelle skattemæssige underskud vedrørende indkomstår før og under konkursen kan anvendes i overensstemmelse med de almindelige sambeskatningsregler – på samme måde, som hvis selskabet ikke var gået konkurs.

Hvis konkursen afsluttes med, at selskabet likvideres, vil uudnyttede underskud bortfalde.

 


Spørgsmål 28:

Ministeren anmodes om at oplyse, om lovforslagets § 8, nr. 1 og § 12, stk. 5, vedrørende konsekvenserne af en udenlandsk konkurs betyder, at  hvis et dansk moderselskab fra og med 2005 har fravalgt international sambeskatning, og der for et udenlandsk datterselskab, der var omfattet af dansk sambeskatning i årene før 2005, ikke sker ophør af ”skyggesambeskatning”, hvis selskabet er blevet erklæret konkurs i 2005, 2006 eller 2007 (før 5. december 2007), at der fortsat kan fremføres skattemæssigt underskud fra dette selskab, og der ikke udløses genbeskatning af fratrukket underskud i den øvrige sambeskatningsindkomst efter reglerne om skyggesambeskatning?

 

Svar: Hvis et udenlandsk selskab uden for Norden går konkurs, vil dette ikke i sig selv medføre, at skyggesambeskatningen med dette selskab ophører. Selskabet vil således kunne fortsætte under skyggesambeskatningen, indtil det likvideres. Konkursen udløser heller ikke i sig selv genbeskatning af selskabets tidligere fratrukne og endnu ikke genbeskattede underskud.

Underskud vedrørende indkomstår før 2005 vil kunne fremføres under skyggesambeskatningen. Underskud i selskabet vedrørende indkomståret 2005 og senere indkomstår vil ikke kunne fradrages eller fremføres, jf. § 15, stk. 8, 5. pkt., i lov nr. 426 af 6. juni 2005.

Hvis konkursen afsluttes med, at selskabet likvideres, sker der begrænset genbeskatning efter de tidligere regler i ligningslovens § 33 E, stk. 3, jf. § 15, stk. 8, i lov nr. 426 af 6. juni 2005. Hvis der er overført virksomhed til koncernforbundne selskaber, sker der dog fuld genbeskatning af saldoen. Genbeskatningen foretages ved udløbet af likvidationsindkomståret.