Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             20. december 2007

J nr.

Energipolitisk Udvalg har i brev af 11. december 2007 stillet mig følgende spørgsmål 2, jf. L 20, forslag til lov om miljøvenligt design af energiforbrugende produkter, som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål 2:

 

"Ministeren bedes redegøre for, om Danmark kan gå længere i sine krav efter lovforslagets § 5, end hvad de øvrige EU-lande beslutter sig for.”

 

Svar:

Det er min vurdering, at der reelt ikke vil være mulighed for at gennemføre danske særregler om eco-design, og at sådanne regler heller ikke ville få nogen praktisk betydning.

 

Hvis vi her i landet vil gennemføre nationale særregler for energiforbrugende produkter, som allerede er omfattet af fælles regler, vil det være i strid med det indre marked.

 

Hvis vi vil indføre nationale særregler for produkter, som endnu ikke er omfattet af EU-regler, kan Kommissionen meddele, at vores regler skal udskydes i en periode, mens Kommissionen forbereder fælles regler for pågældende produkt.

 

Kommissionen har i sit arbejdsprogram prioriteret ca. 30 energiforbrugende produkter, som i første omgang skal undersøges med henblik på at indføre fælles regler om eco-design.  Jeg mener, at Danmark skal bidrage konstruktivt i bestræbelserne på at indføre fælles regler for disse produkter, således at vi i hele EU sikrer et højt niveau af energibesparelser og miljøforbedringer.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Connie Hedegaard