J.nr.

 

Den 5. december 2007

 

 

 

 

 

 

 

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. A stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg

 

Spørgsmål A

Er ministeren vedrørende L 2 (Forlængelse af Gudenaacentralens koncession til den 8. januar 2014) indstillet på at lave et ændringsforslag, der indebærer, at Tangeværkets koncession forlænges i 3 år i stedet for 6 år?

 

Svar

Efter miljømålsloven skal der foreligge vandplaner for alle vandområder med udgangen af 2009. De skal fastlægge målene om ”god tilstand” som krævet i EU’s Vandrammedirektiv.

 

På baggrund af vandplanerne skal kommunerne udarbejde handleplaner for områderne inden udgangen af 2010. Opfyldelsen af vandplanernes målsætning skal være iværksat inden 2012 med henblik på at være opfyldt i 2015.

 

I det fremsatte lovforslag foreslås en forlængelse af koncessionen på seks år.

 

De første tre år vil gå før staten og kommunerne har udarbejdet vandplanerne og de kommunale handleplaner.

 

Når vi har vandplanerne, kan vi tage stilling til, hvilke løsningsmodeller der er forenelige med planens mål.

 

De næste 3 år vil bliver brugt til at forberede et projekt. Omfanget af dette forberedelsesarbejde vil afhænge af hvilken løsning der vælges. En del af de mulige løsningsmodeller er store og omkostningstunge løsninger. De vil kræve VVM-undersøgelser og en lang projekteringsfase.

 

Uanset om Tangeværkets drift kan fortsætte, eller det skal stoppe, skal der udarbejdes et lovforslag om ophævelse af Tangeværkets koncession. Dette fremgår af den oprindelige koncessionslov fra 1918.

 

Hvis vi derfor kun forlænger med tre år i stedet for de forslåede seks år, skal Folketinget inden de 3 år er gået bruge tid og energi på endnu en forlængelseslov.

 

Jeg synes derfor, at vi lige så godt kan tage skridtet fuldt ud allerede nu og forlænge koncessionen i en realistisk periode.

 

Med lovforslagets forlængelse på to gange tre år kan der - allerede efter 3 år - i starten af 2011 igangsættes et projekt med henblik på opnåelse af ”god tilstand” i Gudenåen i 2015, således at tidskravene i miljømålsloven kan overholdes.

 

Jeg kan derfor ikke se nogen anledning til at vi skulle ændre længden af koncessionen i det fremlagte forslag.

 

Men som jeg har svaret i spørgsmål 2 til L 2 vil jeg selvfølgelig gerne hjælpe til med – som teknisk bistand – at udarbejde ændringsforslag. Men jeg støtter ikke forslaget.