Til

                      Folketinget - Skatteudvalget

 

 

L 187 - Forslag til Lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven, kildeskatteloven og kursgevinstloven (Fraflytterbeskatning af aktier og fradrag for tab på varekreditter til udenlandske koncernselskaber).

 

Hermed sendes i 5 eksemplarer kommentar til henvendelse af 30. juni 2008 fra ADVODAN, Glostrup (L 187 - bilag 4).

 

 

 

Kristian Jensen

                                                                 /  Lise Bo Nielsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ADVODAN kritiserer de foreslåede ændringer af reglerne om fraflytterbeskatning. Det anføres, at visse dele af lovforslaget er overordentligt betænkeligt. Der henvises særligt til:

- at der for så vidt angår dele af lovforslagets indgribende bestemmelser, foreslås en virkning med tilbagevirkende kraft til 1987. En sådan tilbagevirkning fordrer helt grundlæggende, at dette er bydende nødvendigt,

- at visse dele af lovforslaget klart strider mod de EU-retlige forpligtelser som Danmark er underlagt og

- at visse dele af lovforslaget klart strider mod de folkeretlige forpligtelser, som Danmark er underlagt i relation til indgåede dobbeltbeskatningsaftaler.

 

Kommentar:

Begrundelsen for, at lovforslaget har virkning fra fremsættelsestidspunktet, er, at det skal dæmme op for en utilsigtet brug af regelsættet. Vurderingen har været, at det i den forbindelse har været nødvendigt at tillægge ændringerne virkning med tilbagevirkende kraft, således at det ikke er muligt, at ”nå” at bruge de uhensigtsmæssige regler. Det er korrekt, at lovforslaget også vil omfatte personer, der er flyttet før den 30. maj 2008, men den nye regulering af, hvornår og i hvilket omfang henstandsbeløbet forfalder til betaling, gælder kun i forhold til handlinger (udbytteudlodninger m.m.), der foretages efter virkningstidspunktet.

Det er hensigten at fremsætte to ændringsforslag, som vil mindske den virkning, som de foreslåede ændringer af fraflytterbeskatningsreglerne vil have for allerede fraflyttede. Det er således hensigten at fremsætte et ændringsforslag til bestemmelsen om indgangsværdier ved flytning tilbage til Danmark. Herefter skal reguleringen af indgangsværdien i stedet ske ved at denne nedsættes med den latente nettogevinst på de fraflytterbeskattede aktier, der fortsat ejes på tilflytningstidspunktet, dog max. med den resterende henstandssaldo (omregnet til indkomstgrundlag). Efter denne regulering bortfalder en eventuel resterende henstandssaldo. Endvidere er det hensigten at indføre en overgangsregel, således at personer, der betalte fraflytterskatten ved fraflytningen, kan omgøre dette og i stedet blive omfattet af det foreslåede nye regelsæt.

For så vidt angår ADVODAN’s bemærkninger vedrørende EU-retten og forholdet til de af Danmark indgåede dobbeltbeskatningsaftaler, kan jeg henvise til min kommentar til Michael Schødts henvendelse af 24. juni 2008 til Skatteudvalget (L 187- bilag 3).

Til ADVODAN’s bemærkninger vedrørende overgangsreglen i lovforslagets § 4, stk. 4, kan det oplyses, at det er korrekt, at der ved opgørelsen af henstandssaldoen pr. den 30. maj 2008 ikke skal medregnes fraflytterskat vedrørende aktier, der er afstået i perioden fra fraflytningen til den 30. maj 2008. Begrundelsen er, at efter de nugældende regler forfalder henstanden ved afståelse af aktier. Ved aktieafståelsen er henstandsbeløbet således blevet nedsat og dette skal afspejle sig i henstandssaldoen. Reglen om, at en del af henstanden forfalder ved modtagelse af lavt beskattede udbytter, omfatter kun udbytter, der udloddes den 30. maj 2008 eller senere. Den henstandssaldo, der opgøres pr. den 30. maj 2008, skal derfor ikke nedsættes på grund af udbytter, der er udloddet før denne dato.  

 

   Â