Til

                      Folketinget - Skatteudvalget

 

 

L 187 - Forslag til Lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven, kildeskatteloven og kursgevinstloven (Fraflytterbeskatning af aktier og fradrag for tab på varekreditter til udenlandske koncernselskaber).

 

Hermed sendes i 5 eksemplarer kommentar til henvendelse af 12. juni 2008 fra advokatfirmaet gs tax (L 187- bilag 2).

 

 

 

 

Kristian Jensen

                                                                 / Lise Bo Nielsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advokatfirmaet gs tax kritiserer de foreslåede ændringer af reglerne om fraflytterbeskatning. Der fremhæves fire forhold.

For det første kan der stilles spørgsmålstegn ved, om det er korrekt når det i bemærkningerne til lovforslaget anføres, at der er tale om utilsigtet brug af skattereglerne, når det klart fremgår af gældende regler, at fraflytterskat på aktier bortfalder ved tilbageflytning, og når muligheden for den i lovforslaget beskrevne brug af reglerne har været kendt af skattemyndighederne, siden reglerne blev vedtaget i 1987.

For det andet tilsidesætter lovforslaget almindeligt anerkendte hensyn til retssikkerhed. Dels på grund af virkningstidspunktet, der er lovforslagets fremsættelse, dels på grund af ophævelse af gældende regler om omberegning og bortfald af fraflytterskatten ved tilbageflytning, hvorved lovforslaget reelt får tilbagevirkende kraft.

For det tredje er lovforslaget i strid med Danmarks forpligtelser efter EU-retten.

For det fjerde er lovforslagets indhold i strid med de dobbeltbeskatningsoverenskomster, som Danmark har indgået med en lang række lande.

 

Kommentar:

Den udformning, som reglerne om fraflytterbeskatning fik ved indførelsen i 1987 vidner ganske rigtigt om, at man har været opmærksom på mulige omgåelsesveje og har forsøgt at opstille værnsregler herfor. Dette må omvendt også tolkes således, at det ikke har været tanken at indføre et regelsæt, hvor man kan diskutere, om det er mere symbolsk end reelt. Hertil kommer, at det kan være svært at spå om verden 20 år ud i fremtiden. Det, der har kunnet konstateres nu, er, at der tegner sig et billede af, at en undgåelse af fraflytterbeskatningen nærmest er sat i system. Hvis det havde været billedet den gang, er det et stort spørgsmål, om ikke reglerne så havde fået en anden udformning.

Som det nævnes fremkom arbejdsgruppen til gennemgang af aktieavancebeskatningsloven med to forslag til en justering af fraflytterbeskatningsreglerne. Når disse ikke er gennemført er begrundelsen, at de ikke er forenelige med EU-retten. Med hensyn til arbejdsgruppens forslag om justering af reglen om bortfald af fraflytterskatten ved tilbageflytning, så er begrundelsen tillige, at forslaget reelt ikke er brugbart. Der kan henvises til svaret på spørgsmål 8 fra Skatteudvalget.    

For sÃ¥ vidt angÃ¥r bemærkningerne vedrørende tilsidesættelse af almindeligt anerkendte hensyn til retssikkerhed og bemærkningerne vedrørende EU-retten og forholdet til de af Danmark indgÃ¥ede dobbeltbeskatningsoverenskomster, kan jeg henvise til min kommentar til henvendelse af 24. juni 2008 fra Michael Schødts (L 187-bilag 3).  Â