Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

EB/ J.nr. 2007-2225

Folketingets Boligudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 19. maj 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Boligudvalgs brev af 14. maj 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 1 til L 176.

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 1:

”Idet der henvises til samrådet vedr. evalueringsrapporten om salg af almene boliger bedes ministeren redegøre for, hvorfor ministeren finder, at det er en succes/god idé at sælge ud af de almene boliger, jf. det foreliggende lovforslag, mens det ifølge ministeren var uhensigtsmæssigt, da Københavns kommune solgte en del af sine ejendomme til andelsboliger.”

 

Svar:

Et af formålene med salg af almene boliger er at medvirke til en mere blandet beboersammensætning i de almene boligområder. Salg kan således indgå i den fortsatte indsats mod ghettoisering sammen med andre instrumenter.

 

Det er op til de involverede parter at beslutte, hvor dette redskab skal bringes i anvendelse og i hvilket omfang. Det kan således besluttes at iværksætte salg i en eller flere afdelinger i et boligområde. Det kan også besluttes kun at sælge store eller små boliger, at sælge boligerne i en bestemt opgang eller en bestemt brøkdel af boligerne i en eller flere afdelinger.

 

Der er således mulighed for at tilrettelægge salget netop på den måde, som vil have den største effekt på beboersammensætningen.

 

Beslutningen om salg af Københavns Kommunes beboelsesejendomme havde et helt andet udgangspunkt, idet salget indgik som led i en samlet plan for genopretningen af kommunens økonomi. Hele kommunens portefølje af beboelsesejendomme blev derfor afhændet til et statsligt-kommunalt ejendomsselskab TOR I/S, der fik til opgave at afhænde ejendommene over en årrække for herved at reducere salgets effekt for markedsprisudviklingen for udlejningsejendomme og andelsboliger.

 

Det var et led i aftalen om afhændelse af beboelsesejendommene, at lejelovens regler om tilbudspligt skulle finde anvendelse ved kommunens afhændelse. TOR I/S skulle derfor tilbyde beboelseslejerne at overtage de enkelte ejendomme på andelsbasis. Ejendommene blev solgt som hele ejendomme, uanset om de blev overtaget af lejerne som andelsboligforeninger eller solgt til anden side.

 

Der lå således helt andre hensyn bag salget af Københavns Kommunes beboelsesejendomme, end der ligger bag salg af almene boliger.

 

For mig er det særdeles vigtigt, at formålet med salg af almene boliger er at blande beboersammensætningen og give lejerne mulighed for at eje deres bolig. Med en forlængelse af forsøgsperioden får vi nu tid til grundigt at overveje, hvordan en ny salgsordning skal se ud for at sikre, at den vil blive anvendt som led i indsatsen mod ghettoisering.

 

 

 

Karen Jespersen

 

/ Mikael Lynnerup Kristensen

 

 

 

 

 

 

Â