7. april 2008

 

L 176. Høring over forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v. (Forlængelse af forsøgsordningen med salg af almene boliger)

På Danmarks Lejerforeningers vegne fremsendes hermed nedenstående høringssvar.

Allerførst må vi igen protestere mod, at Velfærdsministeren igen fremsætter et forslag samtidig med, at det sendes til høring i organisationerne. Da ministeren for kort tid siden fremsatte lovforslag 111, gjorde det samme problem sig gældende. Vi meddelte den gang ministeren, at

”…vi med den korte tidsfrist ikke ser os i stand til at fremkomme med et kvalificeret høringssvar, hvorfor vi forbeholder os ret til at sende vores eventuelle bemærkninger direkte til Folketingets Boligudvalg.

Vi bemærker i øvrigt, at meningen med høringer af lovudkast vel er, at det skal være muligt for ministeriet, at ændre lovudkastet, sÃ¥fremt der kommer velbegrundede bemærkninger fra organisationerne, som tilsiger dette. Dette er ikke muligt i dette tilfælde, da forslaget fremsættes samtidig med, at det sendes til høring.”

Dette affødte en kommentar under Folketingets 1. behandling af lovforslaget, hvor folketingsmedlem, Line Barfod (EL) foreholdt Velfærdsministeren denne kritik. Som reaktion herpå udtalte velfærdsminister Karen Jespersen:

”Jeg vil gerne sige til fru Line Barfod, at jeg beklager den korte tid til høring. Hele forløbet omkring finansloven har jo været præget af folketingsvalget, og Folketinget har netop vedtaget nogle rammer for forløbet omkring finansloven for at undgå, at vi kommer i den slags situationer igen. Jeg håber meget, det er en engangsforeteelse, så det er jeg meget opmærksom på.”

L176 er ikke et konsekvensforslag, der følger af finanslovsforhandlingerne. Vi er derfor spændte på, hvilken forklaring ministeren denne gang har på den meget uheldige høringsprocedure.

 

Evalueringsrapport

Den 29 marts udsendte folketingsmedlem Sophie Hæstorp Andersen en pressemeddelelse, hvori hun henviser til, at der i ministeriet skulle være udarbejdet en evalueringsrapport om salg af almene boliger. Pressemeddelelsen er refereret nedenfor. Os bekendt har ministeriet ikke anfægtet denne oplysning. Vi anmoder derfor om følgende:

·        at rapporten offentliggøres og udsendes til høringsparterne.

·        at høringsfristen udsættes, sÃ¥ledes at høringsparterne kan fÃ¥ lejlighed til at sætte sig ind i rapporten og tage hensyn til indholdet, nÃ¥r de afgiver deres høringssvar.

Pressemeddelelsen er trykt som bilag til dette dokument.

 

Lovens revisionsbestemmelse

Lovforslaget består udelukkende af en ændring af to årstal i henholdsvis § 75 j, stk.1, 2. pkt. og § 75 k, stk. 5, hvor ”2007” ændres til ”2009”.

Vi bemærker, at regeringen med lovforslaget ikke lever op til § 6, stk. 3 i L182 (Forsøgsloven). Ifølge denne bestemmelse skal der i folketingsåret 2007-2008 fremsættes forslag til revision af lovens bestemmelser.

Hensigten med denne revisionsbestemmelse har ikke været, at forsøgsloven skulle forlænges ved en simpel ændring af to årstal, men at der skulle foretages en eventuel revision af lovens indhold.

 

Bemærkninger i øvrigt

Vor holdning til en forlængelse af loven er, at forsøgsperioden IKKE skal forlænges.

Som begrundelse vil vi anfører de samme indvendinger, som vi anførte i forbindelse med vedtagelsen af L182, herunder, at en opdeling i lejer- og ejerboliger, vil give problemer i bebyggelsen i lighed med dem der er i de private udlejningsejendomme, der på lignende måde er opdelt i lejer- og ejerboliger, f.eks. at beboerdemokratiet svækkes.

 

 

 

Med venlig hilsen

Jakob Lindberg

landssekretær

 

 

 

Bilag 1 Pressemeddelelse fra Sophe Hæstrup Andersen

 

Regeringen fortier evalueringsrapport om salg af almene boliger

 

Regeringen har siden august 2007 tilbageholdt en rapport, der klart dømmer forsøget med salg af almene boliger en fiasko.

 

29. marts 2008

 

Der må være et meget stærkt ønske fra regeringens side om at ville skævvride og ødelægge de almene boligområder.
 
Det siger socialdemokraternes boligordfører Sophie Hæstorp Andersen på baggrund af, at regeringen nu bebuder et lovforslag, der ukritisk forlænger forsøget med salg af almene boliger i yderligere 1 1/2 år.
 
- Regeringen har siddet på en evalueringsrapport om salg af almene familieboliger til ejerboliger siden august 2007, der konkluderer, at forsøgsloven om salg af almene familieboliger har været en fiasko og bør ændres. Ministeren har undladt at offentliggøre denne rapport og har tilbageholdt denne viden viden, indtil Socialdemokraterne i fredags begyndte at stille spørgsmål i Folketinget. Det er helt uacceptabelt, siger Sophie Hæstorp Andersen.
 
Evalueringsrapporten peger på den skævridning salg af almene boliger medfører, fordi det kun er ressourcestærke lejere, der har ønsket at udnytte lovens muligheder, mens de almindelige lejere, boligorganisationer og mange kommuner har konkluderet, at salg af almene boliger primært vil føre til større sociale problemer i boligområderne, spekulation med boligerne og ikke medfører noget godt for den almene sektor.

- Socialdemokraterne ønsker, at den almene sektor bliver for alle, og vi vil modsætte os forsøg på at sælge ud af flere billige boliger, så længe det er umuligt at bygge flere almene familieboliger i størstedelen af landet. Derfor er det stærkt kritisabelt, at regeringen fortsat insisterer på at køre forsøg med en lov, der på alle måder har vist sig at være en fiasko, siger Sophie Hæstorp Andersen.