Til

                      Folketinget - Skatteudvalget

 

 

 

 

 

Til udvalgets orientering fremsendes hermed kopi af ministerens svar af d. 9. april 2008 til KPMG  ang. Daka Biodiesel a.m.b.a.

 

 

 Med venlig hilsen

 

 

Astrid Fandrup


 

KPMG

Borups Alle 177

Postboks 250

2000 Frederiksberg

 

 

 

Daka Biodiesel a.m.b.a.

Som opfølgning på vores møde den 26. februar 2008 sendte I tre notater til os. De to notater vedrørte muligheden for, at Daka Biodiesel a.m.b.a. kunne optages på proceslisten, mens det tredje notat vedrører forslag til bundfradragsmodellen i forbindelse med afgiftsrationaliseringen (lovforslag L 168).

 

Daka Biodiesel a.m.b.a. -  optagelse på proceslisten

Daka Biodiesel a.m.b.a. er ikke energiintensiv i CO2-afgiftslovens forstand, da processen ikke opfylder de to kriterier om energiintensitet, jf. vedlagte notat. I jeres notat af 29. februar 2008 fremgår, at Daka Biodiesel a.m.b.a. opfylder det ene kriterium. Der er taget udgangspunkt i en afgift på 91,6 kr. pr. ton CO2. Når processer skal vurderes i forhold til proceslisten, tages der udgangspunkt i den afgiftssats, som var gældende, da proceslisten blev indført. Satsen var 50 kr. pr. ton CO2, og dermed opfylder Daka Biodiesel a.m.b.a. heller ikke det andet kriterium om energiintensitet.

Daka Biodiesels proces er ikke energiintensiv i afgiftsmæssig forstand og kan derfor ikke optages på proceslisten.

 

Beregning af bundfradrag

I forbindelse med afgiftsrationaliseringen (lovforslag L 168) foreslår I, at bundfradraget i CO2-afgiftsloven beregnes på baggrund af de gennemsnitlige historiske CO2-afgiftsgodtgørelser over en årrække eller i et bestemt år efter samme principper ved tildeling af CO2-kvoter. Som det fremgår af lovforslag L 168, er det præcis den løsning, der er valgt. Det er således valgfrit, om der vælges et gennemsnit af 2003-2007 eller 2007 som basisår for bundfradraget.

I den forbindelse efterspørger I desuden, at der tages højde for, at der kan ske skift i brændselsforbruget. Det indgår ikke i L 168. Formålet med forslaget er at nedbringe udledningen af CO2. Hvis en virksomhed vælger at ændre i brændselsforbruget, og som I nævner, skifter et CO2-neutralt brændsel ud med et ikke-CO2-neutralt brændsel, skal der svares CO2-afgift af det nye brændsel. Virksomheden har med forslaget fået en større tilskyndelse til at vælge et CO2-neutralt brændsel samt optimere energiforbruget og dermed reducere CO2-udledningen. Jeres forslag ville have den modsatte effekt.

I fremhæver endvidere, at visse virksomheder ikke er klar over, at deres processer er tung proces og dermed egentlig har krav på godtgørelse. I den forbindelse vil jeg blot nævne, at proceslisten kun i yderst få tilfælde er blevet udvidet efter den blev indført. Langt de fleste processer har ikke kunnet opfylde betingelserne for optagelse på proceslisten.

I L 168 låses bundfradraget fast. Dvs. at hvis virksomheder efterfølgende finder ud af, at de har processer, der er tung proces, eller der etableres nye virksomheder, som muligvis også er tung proces, skal der betales fuld afgift. Kun virksomheder, der i dag er optaget på proceslisten, vil få del i bundfradraget. Dermed er det sikret, at virksomheder, der ikke ændrer adfærd, vil få den samme afgift, som de har i basisperioden. 

 

Hvis I har spørgsmål, er I meget velkomne til at ringe til mig på tlf. 33 92 45 08.

 

Med venlig hilsen

 

 

Marie Louise Hede

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Optagelse på proceslisten – Daka Biodiesel a.m.b.a.

 

1. Kriterier for optagelse på proceslisten

Som udgangspunktet skal der betales fuld afgift pr. ton CO2 ifølge CO2-afgiftsloven. Visse energiintensive processer har dog mulighed for at få tilbagebetalt en del af afgiften under forudsætning af, at de opfylder en række betingelser. Hvis disse betingelser er opfyldt, kan de blive optaget på proceslisten. De virksomheder, som er omfattet af proceslisten, er såkaldt tung proces. Det betyder, at der er tale om meget energiintensive (energitunge) processer – hvor der i processen bruges meget energi pr. produceret enhed af produktet. 

Energiintensive virksomheder er karakteriseret ved, at den samlede CO2-afgiftsbelastning med fuld afgift belaster virksomheden med:

a) mere end 3 pct. af værditilvæksten

b) mere end 1 pct. af produktionens værdi

Begge delkriterier skal være opfyldt for at blive optaget på proceslisten, og afgiftsbelastningen beregnes ud fra en afgiftssats på 50 kr. pr. ton CO2, som var gældende sats, da listen blev indført. Nye processen skal vurderes på samme måde.

Den samlede CO2-afgift er alle de CO2-afgifter, som virksomheden betaler, dvs. CO2-afgift af energi brugt til rumvarme og varmt vand, af energi brugt til tunge produktionsprocesser og energi til andre produktionsprocesser (let proces). Tallet opgøres brutto dvs. uden tilbagebetaling af CO2-afgifter for energi anvendt til proces.

Værditilvæksten skal beregnes som omsætning målt i markedspriser eksklusiv moms og afgifter fratrukket køb af rå- og hjælpestoffer (målt i markedspriser ekskl. moms og afgifter), der indgår i produktionen. Eventuelle investeringer må kun fratrækkes i et omfang, der svarer til et naturligt langsigtet investeringsniveau. Produktionsværdi skal opgøres som omsætningen (målt i markedspriser eksklusiv moms og afgifter).

Ud over krav om energiintensivitet er der yderligere det krav, at optagelse på proceslisten ikke må resultere i, at afgiftsbelastningen pr. produceret mængdeenhed bliver lavere end belastningen for en indenlandsk konkurrent, der anvender mindre energi pr. produceret mængdeenhed. Dertil kommer at virksomhedens optagelse på proceslisten ikke må resultere i, at virksomheden bliver nettovinder.

 

2. Daka Biodiesel a.m.b.a.

Virksomheden Daka Biodiesel a.m.b.a. har via KPMG anmodet om at blive optaget på proceslisten til CO2-afgiftsloven. Virksomheden producerer biodiesel på baggrund af animalske restprodukter (slagteriaffald). Daka Biodiesel er et nyt produkt, som først er kommet på markedet i foråret 2008. Produktet er i direkte konkurrence med biodiesel produceret på planteolier. Biodiesel produceret på planteolier er tung proces og er derfor optaget på proceslisten. Daka Biodiesel a.m.b.a. har derfor ønsket også at blive optaget på proceslisten.

Daka Biodiesel a.m.b.a. er en del af Daka-koncernen. Daka Proteins a.m.b.a. er omfattet af punkt 5 på proceslisten. Daka Biodiesel a.m.b.a. har ønsket en udvidelse af dette punkt til også at omfatte biodiesel.

 

2.1 Opfylder Daka Biodiesel a.m.b.a. kriterierne for optagelse på proceslisten?

KPMG har oplyst følgende:

a) det forventes, at der anvendes 50 tons animalsk fedt, som der kan produceres 55 mio. liter biodiesel af.

b) det forventede energiforbrug er 3,2 mio. NM3 naturgas og 2,05 mio. kWh el.

c) værditilvæksten udgør 42 øre pr. kg. Værditilvæksten er opgjort således:

salgsværdi

460 øre pr. kg

- kalkuleret skyggepris på fedt til varmeformål

250 øre pr. kg

- værdi, CO2-kvote

25 øre pr. kg

- kalkuleret variable omk., ekskl. løn

79 øre pr. kg

- kalkuleret faste omk. inkl. afskrivninger

45 øre pr. kg

- forrentning

19 øre pr. kg

Værditilvækst

42 øre pr. kg

Forretningen er trukket fra, men den skulle have været indeholdt i værditilvæksten. Den korrekte værditilvækst er således 61 øre pr. kg.

 

 

CO2-afgiftsbelastningen er:

3,2 mio. NM3*0,11 kr./NM3

= 352.000 kr.

 

2,05 mio. kWh el*0,05 kr./kWh

= 102.500 kr.

I alt 454.500 kr.

I forbindelse med vurdering af hvorvidt processen opfylder kriterierne, skal der anvendes den afgiftssats, der var gældende på tidspunktet for proceslistens tilblivelse. Afgiften var 50 kr. pr. ton. I notatet fra KPMG er anvendt satser fra 1. januar 2008, hvor afgiften er 91,6 kr. pr. ton. Dermed bliver afgiftsbelastningen 826.800 kr. eller næsten dobbelt så stor.

Den samlede værditilvækst er 61 øre pr. kg, og at massefylden er 0,876 kg pr. liter.

CO2-afgiftsbelastningen i forhold til værditilvæksten bliver således:

55 mio. liter * 0,61 kr./kg * 0,876 kg/liter

= 29,4 mio. kr.

CO2-afgiftsbelastningen i forhold til værditilvæksten bliver således:

454.500/29.389.800

= 1,5 pct.

Kriteriet om, at afgiftsbelastningen skal være større end 3 pct., er således ikke opfyldt.

Omsætningen oplyses til 253 mio. kr. i notatet fra KPMG, men der er her ikke taget højde for massefylden. Omsætningen bliver således:

4,6 øre/kg * 0,876 kg/liter * 55 mio. liter

= 221,6 mio. kr.

I alt bliver afgiftsbelastningen i forhold til produktionsværdien derfor:

454.500 kr. / 221.628.000 kr.

= 0,2 pct.

Anden betingelse, om at CO2-afgiftsbelastningen skal være større end 1 pct. af produktionens værdi, er dermed heller ikke opfyldt.

 

3. Kan Daka Biodiesel a.m.b.a. optages på proceslisten?

Daka Biodiesel a.m.b.a.s produktion er ikke energiintensiv i CO2-afgiftslovens forstand, og processen kan derfor ikke optages på proceslisten.