L 167 Forslag til lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven, dødsboskatteloven og kildeskatteloven.

(Mere ensartet beskatning af generationsskifte i levende live og ved død).

Af: Skatteminister Kristian Jensen (V)
Udvalg: Skatteudvalget
Samling: 2007-08 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 28-03-2008
1. behandlet / henvist til udvalg 29-04-2008
Betænkning afgivet 21-05-2008
2. behandlet/direkte til 3. behandling 04-06-2008
3. behandlet, vedtaget 10-06-2008
Ministerområde:
Skatteministeriet
Resumé:
Loven er et led i aftalen om finansloven for 2008 mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti og Ny Alliance og indeholder forslag om mere ensartet beskatning af generationsskifte i levende live og ved død.
Loven indeholder for det første fjernelse af kravet om, at der skal være tale om hovedaktionæraktier ved overdragelse i levende live af aktier med succession (dvs. erhververen indtræder i overdragerens skattemæssige stilling).
For det andet sænkes et krav om overdragelse af mindst 15 pct. af stemmeværdien til den enkelte person til mindst 1 pct. af aktiekapitalen ved overdragelse i levende live af aktier med succession.
Derudover ændres der nogle uhensigtsmæssige generationsskifteregler, som kunne give besynderlige resultater til ugunst for den skattepligtige. Der er tale om følgende ændringer:
Mere plads til uddannelse og udvikling af nær medarbejder før overdragelse af såvel aktier som en personligt drevet virksomhed eller en del heraf med succession.
Overdragelse af såvel aktier som en personligt drevet virksomhed eller en del heraf til en tidligere ejer med succession.
Bedre mulighed for succession i erhvervsmæssig del af ejendom.
Bedre vilkår for efterlevende ægtefælle.
Ægtefælles overtagelse af etableringskontoindskud.
Loven har virkning fra og med 1. januar 2009. Loven medfører udskydelse af skattebetalinger og dermed et varigt provenutab for det offentlige svarende til ca. 50 mio. kr. årligt.
Afstemning:
Lovforslaget vedtaget med 60 stemmer (V, DF, KF og NY) mod 47 (S, SF, RV og EL).