Til

Folketinget - Skatteudvalget

 

L 160 – Forslag til lov om skattenedslag for seniorer.

Hermed sendes i 5 eksemplarer en kommentar til henvendelse af 18. maj 2008 fra Carsten Andreasen

(L 160 – bilag 21).

 

 

 

 

 

Kristian Jensen

                                           /Birgitte Christensen

                        


Carsten Andreasen oplyser, at han er født i 1945 og arbejder hårdt som praktiserende læge i et område med stor lægemangel. Han stiller sig uforstående over for, at skattenedslaget for seniorer, som skal tilskynde seniorer til at blive på arbejdsmarkedet, ikke omfatter årgang 1945, når der er mangel på arbejdskraft. Carsten Andreasen finder, at hvis han og hans årgang vælger at blive på arbejdsmarkedet frem til 65 års alderen, bør arbejdsindsatsen berettige til at få skattenedslag.

Kommentar hertil: Jeg er enig i, at økonomisk tilskyndelse kan få seniorer til at blive længere på arbejdsmarkedet. Det er også det, der er sigtet med lovforslaget om skattenedslag for seniorer, men det er målrettet seniorer, der vælger at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet i 60 års-alderen. Baggrunden er, at næsten otte ud af ti er på arbejdsmarkedet som 59-årige, hvorimod det er mindre end hver fjerde blandt de 64-årige.

Regeringen og aftaleparterne har lagt vægt på, at skattenedslaget skal virke fremadrettet og dermed motivere de personer, der ikke allerede har taget stilling til, om de vil gå på efterløn/pension, til at fortsætte på arbejdsmarkedet. Sigtet med lovforslaget om skattenedslag til seniorer er ikke at give en belønning til seniorer for den hidtidige arbejdsindsats, men at give økonomisk incitament til, at de bliver på arbejdsmarkedet frem til de fylder 65 år.

Forudsætningerne for at opnå skattenedslag er, at personen har arbejdet på fuld tid (dvs. en ugentlig arbejdstid på mindst 27 timer) i 5 år frem til 64-års alderen, og formålet med ordningen er – som nævnt – at den skal virke fremadrettet. Dette vil umiddelbart betyde, at ordningen først skulle gælde for personer, der fylder 64 år i 2012 (og dermed 60 år i 2008 – årgang 1948). Regeringen og aftaleparterne har dog valgt, at ordningen allerede skal gælde for personer, der fylder 64 år i 2010 (dvs. 62 år i 2008 – årgang 1946). Baggrunden er, at der i dag er en stor gruppe af mulige efterlønsmodtagere, der trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet som 62-årige, og at det er vigtigt at få denne udvikling vendt så hurtigt som muligt.