Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

THA/ J.nr. 2008-1676

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 9. maj 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 22. april 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 25 (Ad L 154).

­

 

Spørgsmål nr. 25:

 

”Ministeren bedes fra Respirationscenter Øst og Respirationscenter Vest indhente oplysninger om, hvor mange respiratorbrugere der har hjælpeordninger, hvor de to respirationscentre/rigshospitalet/lokale sygehuse er arbejdsgivere.”

 

Svar:

 

Til brug ved besvarelsen af spørgsmålet har Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse oplyst følgende:

 

”Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse har indhentet oplysninger fra Respirationscenter Øst og Respirationscenter Vest.

 

Det kan indledningsvis oplyses, at ingen hospitaler administrerer hjælperordninger efter serviceloven, og de er således heller ikke arbejdsgivere i denne forbindelse.

 

Respirationscenter Øst har bl.a. oplyst, at der er ca. 120 tracheostomerede brugere tilknyttet Respirationcenter Øst. Disse brugere har alle 24 timers overvÃ¥gning. Hertil kommer ca. 120 patienter, som behandles med maske ca. 12 timer om natten. Disse brugere har 12 timers overvÃ¥gning. Alle disse patienter har hjælpere, som bÃ¥de varetager den personlige pleje af patienten og overvÃ¥gningen af respiratorfunktionen.

 

Respirationscenter Øst har videre oplyst, at der desuden er respiratorbrugere (maskebehandling), som ikke har hjælperordning efter serviceloven, men antallet af disse patienter er ikke gjort op.

 

Respirationscenter Vest har bl.a. oplyst følgende:

Respirationscenter Vest betjener borgere fra henholdsvis Region Nordjylland, Region Syddanmark og Region Midtjylland.

 

For Region Midtjylland har Respirationsteamet på Århus sygehus oplyst følgende:

Region Midtjylland har 103 respiratorbrugere med et lægeligt begrundet behov for ventilatørbistand, og hvor hospitalsvæsenet i Region Midtjylland dermed har en medfinansieringsforpligtelse i forhold til kommunerne. Der er tale om patienter, som anvender forskelligt respiratorisk apparatur, og hvor der er et varierende omfang af behov for ventilatørbistand.

 

Af de 103 patienter har 73 patienter p.t. en hjælperordning med forankring i servicelovens bestemmelser, hvor det er enten patienten selv, som er arbejdsgiver, eller hvor kommunen er arbejdsgiver.

 

De resterende 30 patienter dækkes ind med samlet hjælp i form af et midlertidigt etableret sygepleje vikarbureau, som løser både den kommunale og den regionale forsyningsforpligtelse. Den delte finansiering mellem kommune og region indgås der aftale om efter de principper, som er skitseret i Fællesskrivelsen af 14. jan. 1993. Disse 30 patienter afventer i princippet overgang til en fast hjælperordning forankret i kommunal regi efter servicelovens bestemmelser, men der er forskellige barrierer, som bevirker, at overgangen i nogle tilfælde er langvarig. Det drejer sig både om lokale rekrutteringsproblemer og lang ventetid til gennemførsel af oplæringsforløb af hjælperhold på Respirationscenter Vest.

 

I nogle ganske få tilfælde ønsker kommunen ikke at indgå i en løsningsmodel, hvormed der etableres en fast hjælperordning med forankring i kommunalt regi i henhold til serviceloven. Denne problemstilling er kun aktuel i forhold til Ældreområdet i Århus Kommune.

 

På grund af den meget korte svarfrist har det ikke været muligt af få et fyldestgørende billede fra henholdsvis Region Nordjylland og Region Syddanmark. Fælles for begge regioner kan dog oplyses, at ingen brugere har hjælperordninger, hvor Respirationscenter Vest eller lokale sygehus er arbejdsgivere.

 

I hver af de to regioner skønnes antallet af brugere med hjælperordning at være ca. 60. Hovedparten af disse er sandsynligvis forankret på samme måde som i Region Midtjylland. Mere præcise tal for disse regioner vil dog kræve længere svartid.”

 

 

Karen Jespersen

 

/ Karin Ingemann