Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             19. maj 2008

J nr.              

Energipolitisk Udvalg har i brev af 14. maj 2008 stillet mig følgende spørgsmål L 129 - 5, som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål 5:

 

"Hvad vil det betyde for kvaliteten af affaldsforbrændingen (forurening og slagge) og energiudnyttelsen fra forbrænding af affald på affaldsforbrændingsanlæggene, hvis de mere reelle, ensartede industriaffaldsfraktioner eller rene fraktioner fra husholdninger ikke længere afbrændes sammen med blandet husholdningsaffald, jf. energiaftalen af 21. februar 2008 og lovforslaget, der lukker op for kommerciel udnyttelse af affald til forbrænding med energiudnyttelse?"

Svar:

 

Umiddelbart vil energiproduktionen fra affaldsforbrændingsanlæggene falde, når det mere energiholdige affald føres til de centrale kraftværker. Der er dog også fordele for affaldsforbrændingsanlæggene forbundet med ændringen. Når en del af det højbrændbare affald føres fra affaldsforbrændingsanlæggene til de centrale kraftværker, vil det betyde et fald i brændværdien i det affald, der bliver tilbage. Det vil give mere plads på affaldsforbrændingsanlæggene, der i dag har mere affald, end de kan brænde. Det skyldes, at anlæggene kan brænde mindre affald, hvis det har høj brændværdi, og tilsvarende får plads til mere, hvis værdien falder. Samtidig vil det være en fordel for lidt ældre anlæg, at brændværdien sænkes, da de er bygget til affald, med et lavere energiindhold, end de i dag modtager og de nedslides hurtigere, hvis brændværdien er for høj.

 

Affald til forbrænding skal afbrændes på dertil indrettede anlæg, som skal leve op til skrappe emissionskrav, ligesom slaggen fortsat skal leve op til kravene i restproduktbekendtgørelsen, hvis de skal kunne genanvendes og der ikke skal betales affaldsafgift. Der er således forsat både reguleringsmæssige og økonomiske incitamenter til at sikre en høj miljøkvalitet i affaldsbehandlingen, når affald forbrændes. Kravene til emissioner og restprodukter vil være gældende, uanset hvilken anlægstype affaldet afbrændes på. Lovforslaget ændrer ikke på, at de decentrale affaldsforbrændingsanlæg som i dag kan brænde blandet dagrenovation sammen med andre affaldsfraktioner. Omvendt må de centrale kraftværker ikke afbrænde blandet dagrenovation.

 

Med venlig hilsen

 

Connie Hedegaard