Ændringsforslag stillet den 10. juni 2008

Ændringsforslag

til 3. behandling af

Forslag til lov om ændring af lov om elforsyning

(Øget udbredelse af vedvarende energi m.v.)

[af klima‑ og energiministeren (Connie Hedegaard)]

 

Af   klima- og energiministeren:

Til § 1

   1) I den under nr. 6 foreslåede affattelse af § 56, stk. 3, affattes 2. pkt. således:

»Indtjente beløb indsættes indtil videre af Energinet.dk på en spærret konto med henblik på, at der ved lov etableres en grøn ordning til naturgenopretning.«

[Præcisering af, at indtjente pristillæg indtil videre indsættes på en spærret konto med henblik på lovgivning om en grøn ordning for naturgenopretning]

   2) I det under nr. 10 foreslåede § 57 f, stk. 5, 1. pkt., indsættes efter »§ 57, stk. 3,«: »§ 57 a«.

[Adgang til pristillæg efter §§ 57 a og 58]

   3) Nr. 11 udgår.

[Konsekvensændring som følge af lovforslag nr. L 168]

Bemærkninger

Til nr. 1

I energiaftalen af 21. februar 2008 er der opnået enighed om, at der etableres en grøn ordning til naturgenopretning i forbindelse med opstilling af nye vindmøller på land, i aftalen benævnt »grøn fond«. Denne ordning vil blive udmøntet i loven om fremme af vedvarende energi (VE-loven), som vil blive fremsat i efteråret 2008 med henblik på ikrafttræden den 1. januar 2009.

Ifølge aftalen skal den grønne fond finansieres ved, at ejere af nye vindmøller på land, som nettilsluttes fra og med den 21. februar 2008, skal modtage et pristillæg på 0,4 øre pr. kWh, jf. i øvrigt lovforslagets § 56, stk. 3.

Det fremgår ikke af aftalen eller nærværende lovforslag, hvorledes disse midler skal kanaliseres til den grønne ordning, men dette skal løses i forbindelse med VE-lovforslaget. Det er ved forberedelsen af forslaget til VE-loven bl.a. blevet overvejet, hvorvidt det fulde beløb på 0,4 øre pr. kWh skal indbetales direkte til den grønne ordning for naturgenopretning, som skal administreres af Energinet.dk. Af hensyn til disse overvejelser vil det være uhensigtsmæssigt, hvis pristillæg, som er optjent inden VE-lovens ikrafttræden, er udbetalt til vindmølleejerne.

Ændringsforslaget præciserer derfor, at Energinet.dk, som udbetaler pristillæggene, indtil videre skal indsætte indtjente pristillæg efter § 56, stk. 3, på en spærret konto med henblik på, at den grønne ordning for naturgenopretning etableres ved VE-loven.

Bestemmelsen vil alene angå pristillæg til elektricitet fra et mindre antal vindmøller, som kan ventes nettilsluttet mellem den 21. februar 2008 og det forventede tidspunkt for VE-lovens ikrafttræden, den 1. januar 2009.

Der vil indgå bestemmelser i VE-lovforslaget om, hvad der skal ske med de således båndlagte midler. Renteindtægter af indeståender vil tilfalde vindmølleejerne.

Til nr. 2

Ved ændringsforslaget præciseres det i § 57 f, stk. 5, 1. pkt., at pristillægget efter § 57 a kan ydes til anlæg, hvortil der tillige ydes pristillæg efter § 58, dvs. pristillæg til decentrale kraft-varme-værker.

Ændringsforslaget er en konsekvens af, at der ved 2. behandling blev vedtaget et ændringsforslag til § 57 a om pristillæg på 15 øre pr. kWh til elektricitet fra biomasse, således at dette pristillæg ydes til al elektricitet, som produceres ved anvendelse af biomasse, alene eller sammen med andre brændsler. Ifølge det fremsatte lovforslag skulle pristillægget kun ydes til elektricitet produceret ved biomasse på centrale kraftværkspladser. Formålet med ændringen af § 57 a er at fremme anvendelsen af biomasse også på decentrale kraft-varme-værker.

Til nr. 3

Lovforslagets § 1, nr. 11, om ændring § 58, stk. 1, 3. pkt., udgår ved dette ændringsforslag.

Ifølge § 58, stk., 1, 3. pkt., kan decentrale kraft-varme-værker, som alene anvender vedvarende energikilder som brændsel, ikke modtage pristillæg efter § 58.

Der er behov for at foretage en konsekvensrettelse i overensstemmelse med ændringerne i lovfor-slaget, således at pristillægget efter § 58 ikke kan kombineres med pristillæg efter den foreslåede § 57, stk. 2 (elektricitet fra anlæg, der alene anvender biogas), eller den foreslåede § 57 c (elektricitet fra anlæg, som alene anvender andre vedvarende energikilder end biogas og biomasse).

Der er allerede foreslået andre ændringer af § 58 i det af skatteministeren fremsatte lovforslag nr. L 168, jf. § 8, nr. 3, i L 168. Af praktiske hensyn er den her nævnte ændring af § 58, stk. 1, 3. pkt., blevet indarbejdet i lovforslag nr. L 168, hvorfor bestemmelser herom er overflødige i nærværende lovforslag.

Lovforslag nr. L 168 er til 3. behandling i Folketinget umiddelbart før nærværende lovforslag.