ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

 

14. maj 2008

 

Besvarelse af spørgsmål 18 (L 120) stillet af Folketingets Erhvervsudvalg den 24. april 2008.   

 

 

Spørgsmål 18:

”Bestemmelsen om differentieret efteruddannelse stammer ikke fra EU's 8. direktiv.

Er ministeren enig i, at der med forskellige krav til efteruddannelse reelt er tale om opdeling i to kategorier af revisorer i Danmark – en klasse A og en klasse B ‑ på baggrund af et direktiv, der har til formål at harmonisere de europæiske revisorer?”

 

Svar:

Som det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, kræver 8. direktiv, at medlemsstaterne sikrer, at revisorer deltager i et passende vedvarende uddannelsesprogram, så de kan bevare deres teoretiske viden, faglige kvalifikationer og værdier på et tilstrækkeligt højt niveau. Der er således ikke i direktivet taget stilling til det omfang, efteruddannelsen skal have.

 

Ved at fastsætte bestemmelser om et obligatorisk efteruddannelsesprogram for alle godkendte revisorer sikres det, at den høje kvalitet i revisors opgaveudførelse bevares og at der fremover vil gælde et krav om efteruddannelse for alle godkendte revisorer. Ved fastlæggelsen af efteruddannelsen vil der blive taget udgangspunkt i de to revisorforeningers efteruddannelsesprogram.

 

Den foreslåede mulighed for at differentiere efteruddannelsen, tager udgangspunkt i den betragtning, at efteruddannelsen skal have relevans for de opgaver, den enkelte revisor beskæftiger sig med.

Muligheden for differentiering af efteruddannelsen er således udtryk for, at der stilles meget forskellige krav til revisionen af årsrapporten for et stort børsnoteret selskab, der aflægger årsrapport efter de internationale regnskabsstandarder (IFRS), og til revisionen af den lille lokale bagerbutik, der skal følge minimumskravene i årsregnskabsloven.

 

Revisorkommissionen vil blive inddraget i arbejdet med udformning af efteruddannelseskravene. Jeg er helt tryg ved, at den vil være i stand til at fastlægge de krav, der skal stilles, så kvaliteten af revisors arbejde ikke bare fastholdes, men også forøges.

 

Jeg er derfor ikke enig i, at muligheden for at differentiere efteruddannelsen medfører, at revisorerne deles op i et A- og et B-hold.

 

Jeg skal i øvrigt bemærke, at advokater og advokatfuldmægtige fra i år også skal deltage i obligatorisk efteruddannelse. Efteruddannelseskravet er på mindst 54 lektioner af 45 minutters varighed inden for en periode på 3 år.

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk